Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 10:37

Ιλίου: “Η Αγία Παρασκευή κοινώνησε την εμπιστοσύνη της με τον Χριστό”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της αθληφόρου, στον φερώνυμο Προσκυνηματικό Ναό στην Ανάκασα Αγίων Αναργύρων.

Σήμερα το πρωί στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προςεξήρχε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, περιστοιχούμενος από πλειάδα ιερέων.

Ο κ. Αθηναγόρας κήρυξε πολύ εμπνευσμένα τον θείο λόγο, λαμβάνοντας αφορμή από την φράση του Χριστού προς την αιμορροούσα γυναίκα του Ευαγγελίου «Η πίστις σου σέσωκέ σε, πορεύου εις ειρήνην».

Όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε “Η θεραπεία δεν έγινε ύστερα από κάποιο αίτημα της αιμορροούσης, αλλά γίνεται με ένα άγγιγμα. Εκείνο το οποίο ενήργησε ώστε η γυναίκα να θεραπευθεί δεν ήταν γνώση ότι ο Χριστός ήταν ο Σαρκωθείς Θεός, αλλά ήταν η πίστη της. Η γυναίκα δεν γνωρίζει τίποτα για τον Χριστό. Μέσα της όμως έχει ένα έμφυτο αίσθημα. Η ανάγκη της πίστης, με την έννοια της εμπιστοσύνης. Εμπιστεύεται ότι Αυτός ο άνθρωπος, χωρίς να τον γνωρίζει, ότι έστω και αν ακουμπήσει το κράσπεδο του ιματίου θα θεραπευθεί, θα λυτρωθεί και θα σωθεί”.

Σε άλλο σημείο “αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον Θεό, μας οδήγησε στην κατάσταση που βρισκόμαστε αιώνες τώρα. Η αμφισβήτηση της ορθότητας των λόγων του Θεού και της αγάπης Του προς εμάς, οδήγησε τους ανθρώπους έξω από τον Παράδεισο. Ο Θεός δεν ζήτησε από τον πρώτο άνθρωπο τυφλή υπακοή, ζήτησε εμπιστοσύνη και αγάπη. Έπαψε ο άνθρωπος να εμπιστεύεται τον Θεό και τότε χάθηκε μέσα στους δρόμους της φιλοσοφίας, της επιστήμης αναζητώντας κάπου να στηριχτεί. Ζητώντας ένα άγγιγμα για να λυτρωθεί και να μπορέσει να ξαναζήσει”.

Πρόσθεσε επίσης ότι “Η Αγία Παρασκευή δεν Τον άγγιξε μόνο τον Χριστό  όπως η αιμορροούσα ή δεν τον είδε μόνο. Η Αγία Παρασκευή κοινώνησε την εμπιστοσύνη της με τον Χριστό. Σε κάθε Θεία Λειτουργία εμπιστευόταν πως το ψωμί και το κρασί που προσφέρεται πάνω στην Αγία Τράπεζα και μετατρέπεται σε Σώμα και Αίμα Χριστού, είναι η λύτρωση. Αυτή την εμπιστοσύνη της, την έκανε τρόπο και πράξη ζωής, έτσι ώστε ακόμα και να μαρτυρήσει και να προσφέρει την ζωή της για να βεβαιώσει και να σφραγίσει την εμπιστοσύνη της στον Θεό”.

Έκλεισε λέγοντας πως “η αιμορροούσα του Ευαγγελίου και η Αγία Παρασκευή έρχονται να μας δώσουν ένα δίδαγμα. Το “Πιστεύω εις ένα Θεό” που απαγγέλλουμε μέσα στην Θεία Λειτουργία σημαίνει εμπιστεύομαι τον Έναν Θεό. Ακουμπώ επάνω Του και αφήνω σε Αυτόν τις αμαρτίες μου τα λάθη μου και τα προβλήματά μου.Όπως έκανε η Αγία Παρασκευή και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας. Τότε μπορώ να ελπίζω στην σωτηρία και την ολοκλήρωση.

Ο κ. Αθηναγόρας ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αγίων Αναργύρων Νίκο Σαράντη, για την αγάπη του και την στην στήριξή του προς το ιερό προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής, ενώ επίσης συνεχάρη τους ιερείς π. Νικόλαο Κουτούζο και π. Παναγιώτη Τσιλιβερδή καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ναού για την άρτια οργάνωση της πανηγύρεως.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ