Τις αντιδράσεις του ποιμνίου του στα μέτρα της Κυβέρνησης σχετικά με τους ναούς μεταφέρει με επιστολή του προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός.
Ο κ. Γερμανός τονίζει το γεγονός πως οι πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν για πολλούς άλλους λόγους – “για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξη ποδόσφαιρο ή μπάσκετ”, δεν τους δίνεται όμως η δυνατότητα, “βεβαίως με όλες τις προφυλάξεις (μάσκα, αποστάσεις και ολίγοι σε κάθε Ναό)” – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει – να εκκλησιαστούν και να κοινωνήσουν.
“Δεν νοείται τέλεσι Θείας Λειτουργίας χωρίς καθόλου πιστούς”, επισημαίνει ο μητροπολίτης Ηλείας, που δηλώνει πως θα τηρήσει τα μέτρα αλλά ζητά να επιτραπεί η παρουσία έστω και λίγων πιστών στις θ. Λειτουργίες.
Ολόκληρη η επιστολή του μητροπολίτη Ηλείας
“Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε,
Σεβασμιώτατοι άγιοι Σύνεδροι,
‘Ελαβα το ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της 7-12-2020 με την αποστολήν της νέας ΚΥΑ της Κυβερνήσεως περί παρατάσεως των μέτρων προστασίας από τον κίνδυνον της περαιτέρω διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι 14 Δεκεμβρίου και θα πειθαρχήσουμε.
Όμως πρέπει να επισημάνω τις αντιδράσεις Χριστιανικών Συλλόγων και Σωματείων- έχετε λάβει και εσείς πρόσφατα τέτοιες διαμαρτυρίες – αλλά και Χριστιανών μου, οι οποίοι διαμαρτύρονται δια το κλείσιμο των Εκκλησιών μας. Νομίζω δε δικαίως.
Διότι, ενώ επιτρέπεται να βγαίνη ο καθένας μας για περπάτημα, για γυμναστική, για να παίξη ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, να πάη στην λαϊκή αγορά, να βγάλη βόλτα τον σκύλο του, δεν επιτρέπεται στον Χριστιανό να πάη στην Εκκλησία να προσκυνήση, να εκκλησιασθή και να κοινωνήση. Βεβαίως με όλες τις προφυλάξεις (μάσκα, αποστάσεις και ολίγοι σε κάθε Ναό). ΝΑΙ, στους μεγάλους Ναούς που χωράνε χίλιοι και πλέον Χριστιανοί ας επιτραπή να εισέλθουν λιγότεροι από 100, 50. Αλλά να μπουν μερικοί μέσα. Δεν νοείται τέλεσι Θείας Λειτουργίας χωρίς καθόλου πιστούς. Τώρα μάλιστα γίνονται τα σαρανταλείτουργα το πρωί (6-8 π.μ.). Λίγοι Χριστιανοί συνήθως πηγαίνουν. Ας μη εμποδίσουμε 5 ή 10 ή και 15 Χριστιανούς να λάβουν μέρος.
Μακαριώτατε και Άγιοι Αδελφοί,
Θα τα τηρήσουμε τα μέτρα, αλλά να επιτραπή ο Εκκλησιασμός ολίγων Χριστιανών. Διότι, όπως το βλέπετε και το ζήτε και εσείς, δεν έχουμε μόνον εμείς οι Αρχιερείς και οι ιερείς μας πίεσι των Χριστιανών μας, αλλά πολλοί εξ αυτών εναντιώνονται και κατά της Κυβερνήσεως. Οι Κυβερνώντες είναι Χριστιανοί. Ας το προσέξουν και αυτό.
Επί τούτοις διατελώ”
Με πληροφορίες από το patrisnews.com