Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 | 16:04

Ικανοποιημένες οι Εκκλησίες για το Ν/Σ των οργανικών θέσεων – Σε εξέλιξη η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στην επισήμανση πως οι οργανικές θέσεις που καλύπτονται από το υπο συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας δεν καλύπτει το σύνολο των πραγματικών οργανικών θέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά αυτές που είναι καλυμμένες σήμερα προχώρησε ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος.

Απευθυνόμενος ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην μόνιμη επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ο συνοδικός μητροπολίτης ξεκαθάρισε πως η «διχαστική ρητορική» πως η κυβέρνηση καλύπτει όλες τις οργανικές θέσεις της Εκκλησίας τη στιγμή που υπάρχουν άλλα κενά σε δημόσιους φορείς είναι «αναληθής», υπενθυμίζοντας πως οι πραγματικές οργανικές θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι 10.744, δηλαδή 2.433 περισσότερες από αυτές που θεσμοθετούνται σήμερα.

«Οι οργανικές θέσεις εφημερίων που προκύπτουν από τον Κανονισμό 305/2018 της Εκκλησίας είναι πολύ περισσότερες (10.744). Επομένως είναι αναληθής η διχαστική ρητορική ότι το νομοσχέδιο δήθεν καλύπτει όλες τις οργανικές ανάγκες της Εκκλησίας της Ελλάδος, την ώρα που υφίστανται κενά σε άλλους δημόσιους φορείς της χώρας με πιο νευραλγική κοινωνική αποστολή» σημείωσε με νόημα ο μητροπολίτης.

Σημείωσε δε πως «Για τον λόγο αυτό άλλωστε μεριμνά η παράγραφος 12 του άρθρου 347 και προβλέπει την πρόσληψη εφημερίων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου που θα μισθοδοτούνται από τις Μητροπόλεις. Ο νομοθέτης δηλαδή γνωρίζει ότι θεσπίζοντας ως όριο μισθοδοσίας τις 8.311 οργανικές θέσεις δεν έχει καλύψει τα οργανικά κενά της Εκκλησίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ ακόμη κι όταν ψηφίστηκε ο νόμος του 1945 ο πραγματικός αριθμός των κληρικών που υπηρετούσαν τότε σε σχέση με τις θέσεις που θεσμοθετήθηκαν ήταν αναντίστοιχος. Ο νόμος είχε πρόβλεψη για 6.000 οργανικές θέσεις την στιγμή που ήδη τότε υπηρετούσαν 7.151 κληρικοί.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η επισήμανση από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος του παράδοξου που συνέβαινε τα τελευταία 75 χρόνια στη χώρα με τις κυβερνήσεις να αναγνωρίζουν μεν στην πράξη την νομιμότητα των διορισμών εφημερίων σε οργανικές θέσεις Ενοριών, τους δημοσίευε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χωρίς να επικαιροποιούν την ίδια στιγμή τον νομοθετημένο αριθμό οργανικών θέσεων.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο Πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Δ. Σελλής εξέφρασε την ικανοποίηση των κληρικών υπενθυμίζοντας πως το θέμα χρόνιζε επί δεκαετίες και υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο εκπρόσωπος των κληρικών της Κρήτης δεν μπόρεσε να παρέμβει εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗ

Από την πλευρά τους ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας Κρήτης Δημήτριος Μηλαθιανάκης, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τα όσα προβλέπει ο νέος νόμος.
«Τα άρθρα ικανοποιούν απόλυτα το Οικουμενικό Πατριαρχείο» σημείωσε ο μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος σημειώνοντας ειδικά για το θέμα του καθεστώτος των μητροπόλεων της Δωδεκανήσου πως «Είναι μια εκκρεμότητα μου ρυθμίζεται μετά από 75 χρόνια».

Αντίστοιχα ο κ. Μηλαθιανάκης από την Εκκλησία της Κρήτης που επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση του, ζήτησε ευρεία συναίνεση από τα πολιτικά κόμματα ενώ ταυτίστηκε με την θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος πως οι κυβερνήσεις εξέδιδαν προεδρικά διατάγματα για νέες ενορίες αλλά δεν προέβλεπαν τις απαραίτητες θέσεις των απαραίτητων κληρικών για αυτές.


Το ίδιο κλίμα συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια της δευτερολογίας των εκπροσώπων των Εκκλησιών οι οποίοι απαντώντας στα ερωτήματα που τους τέθηκαν από τα μέλη της επιτροπής έκαναν λόγια για καλή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Ο μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, Διευθυντής του γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα έκανε λόγο για σημαντική συνέπεια από την πλευρά της Κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας τον διάλογο που προηγήθηκε της κατάθεσης του νομοσχεδίου «ανοικτό και γόνιμο»

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η δευτερολογία του μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «Πρωτοποριακή περίπτωση συνδυασμού εφαρμογής εκκλησιαστικής νομοθεσίας θεσπιζομένης από τον κοσμικό νομοθέτη και θείων και ιερών κανόνων που είναι η βάση λειτουργίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Σημείωσε δε τις ευρωπαϊκές προεκτάσεις του συγκεκριμένου νομοθετήματος αφού «δημιουργείται ένα προηγούμενο εντός της εννόμου τάξεως της Ελλάδος που αποτελεί ευρωπαϊκό κράτος, κατοχύρωσης του κανονικού δικαιώματος του Πατριαρχείου περί άσκησης της ποιμαντικής μερίμνης και εκκλησιαστικής οργανώσεως με κριτήριο γεωγραφικό και όχι εθνοφυλετικό».

Συμπλήρωσε δε, τις προεκτάσεις του νομικού αυτού προηγουμένου στις περιοχές της ορθόδοξης Διασποράς «όπου το Πατριαρχείο αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα από την δραστηριότητα δυστυχώς άλλων ομοδόξων αδερφών Εκκλησιών που δραστηριοποιούνται όχι με γεωγραφικά κριτήρια αλλά με εθνοφυλετικά κατά παράβαση του 28ου κανόνα της 4ης Οικουμενικής Συνόδου…».

ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΜΕΡΙΜΝΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΜΙΣΘΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ

Όπως αποκάλυψε ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος που εκπροσώπησε την Εκκλησία της Ελλάδος στην Βουλή υπάρχει αίτημα από την πλευρά της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για πρόσθεση ειδικής μέριμνας για τους σήμερα υπηρετούντες άμισθους κληρικούς οι οποίοι δεν καλύπτονται από το τρέχων νομοσχέδιο.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος αναφέρθηκε στους άμισθους κληρικούς που υπηρετούν στα απομονωμένα χωριά της ελληνικής υπαίθρου άμισθοι, οι οποίοι δεν μπορούν να διορισθούν ούτε από τις Μητροπόλεις αφού δεν υπάρχουν οι πόροι για την μισθοδοσία τους.

«Μόνο ο ιερεύς κρατά ζωντανά τα χωριά της επαρχίας» είπε με νόημα ο μητροπολίτης.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια εντός της ερχόμενης εβδομάδας μέχρι το τέλος της οποίας θα έχει ολοκληρωθεί και η ψηφοφορία.

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ