Στο Βελιγράδι βρίσκεται η ηγεσία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διεθνούς της Γραμματείας.

«Η Ελλάδα και η Σερβία κατέγραψαν τα περισσότερα θύματα στην ηρωική αντίσταση που αντέταξαν κατά της ναζιστικής κατοχής, όπως και η Ρωσία, ως ΕΣΣΔ, πλήρωσε τον μεγαλύτερο τίμημα με εκατομμύρια νεκρούς, στον νικηφόρο πόλεμο που διεξήγαγε κατά των Γερμανών εισβολέων και των συνεργατών τους. Καθήκον μας είναι να τιμούμε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση των λαών μας. Τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης συνιστούν υπόμνηση προς τις νεότερες γενιές του χρέους μας να μην επιτρέψουμε την επιστροφή ολοκληρωτικών ιδεολογιών, που εσχάτως επαναδραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες της Ευρώπης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την κατάθεση στεφάνου με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, Μέλος Της Ρωσικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, στο μνημείο των πεσόντων Σέρβων και Ρώσων του κόκκινου στρατού στην απελευθέρωση του Βελιγραδίου από τους ναζί.

Η ηγεσία της ΔΣΟ είχε, ακόμη, την ευκαιρία να επισκεφθεί το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών όπου προτάθηκε στον ομότιμο Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και Διευθυντή του Ινστιτούτου, κ. Ljubomir  Maksimović, η συνεργασία του Ιδρύματος που ηγείται με την ΔΣΟ, κάτι που ο κ. Μαξίμοβιτς αποδέχθηκε ασμένως, αφού επιβεβαίωσε την σύμπτωση στόχων και αντιλήψεων. 

Στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, τα μέλη της ΔΣΟ υποδέχθηκε ο κοσμήτορας της Σχολής π. Ζόραν Ράνκοβιτς. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από την πλευρά του αναφέρθηκε στους «στενούς δεσμούς του ελληνικού με τον σερβικό λαό, με τον οποίο ήμασταν μαζί σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας», ενώ υπενθύμισε ότι «η Αγία Υπομονή, που τιμάται στις 29 Μαΐου, την ημέρα της άλωσης της Πόλης, ήταν η Σέρβα μητέρα του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου».

Τέλος, η σερβική αντιπροσωπεία, η επικεφαλής κα Σάνια Λάτσις και το μέλος κ. Αλεξάντερ Τσότριτς, ξενάγησαν τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ στον Άγιο Σάββα, τον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό του Βελιγραδίου, που θεωρείται ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.