Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024 | 14:25

ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ

Ιεροσόλυμα: “Το Πατριαρχείο αντιδρά στους παράλογους περιορισμούς της Ισραηλινής αστυνομίας για την Τελετή του Αγίου Φωτός”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Aυστηρούς περιορισμούς στην πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο κατά την Αφή του Αγίου Φωτός αναμένεται να επιβάλλουν και φέτος oι αρχές του Ισραήλ.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι απαιτούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σαββάτου στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, τον ιερό χώρο του 12ου αιώνα, όπου πιστεύεται ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε, ενταφιάστηκε και αναστήθηκε.

Υπενθυμίζεται, ότι η κατάσταση στο Ισραήλ παραμένει τεταμένη μετά τα βίαια επεισόδια στο Τέμενος Αλ-Άκσα, ενώ μάλιστα οι αρχές απαγόρευσαν σε Εβραίους να το επισκεφθούν μέχρι το τέλος του Ραμαζανιού. Παράλληλα, η Μέση Ανατολή «μυρίζει» μπαρούτι με Ισραήλ και Παλαιστίνη-Λίβανο να «ανταλλάσσουν» ρουκέτες και επιθέσεις.

Η αντίδραση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

Την ίδια στιγμή το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δηλώνει αποφασισμένο να πραγματοποιήσει την τελετή όπως συνηθίζεται εδώ και δύο χιλιετίες και καλεί όσους επιθυμούν να παρευρεθούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

“Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την ιερότερη εβδομάδα του Χριστιανισμού – τη Μεγάλη Εβδομάδα. Θυμόμαστε τα γεγονότα που οδήγησαν στη σταύρωση του Ιησού, του Κυρίου και Σωτήρα μας και θυμόμαστε την ένδοξη Ανάστασή Του. Η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός είναι μια μεγάλη στιγμή που συνδέει τους πιστούς με το Φως του Ιησού Χριστού. Αυτή η τελετή λαμβάνει χώρα με ευλάβεια στην εκκλησία του Παναγίου Τάφου για σχεδόν 2.000 χρόνια, προσελκύοντας Χριστιανούς και όχι μόνο από όλο τον κόσμο.

Κάθε χρόνο, οι εκκλησίες συντονίζονται με τις Αρχές για να διασφαλίσουν ότι η τελετή μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα. Συγκεκριμένα, πέρυσι οι αρχές του Ισραήλ επέβαλαν φραγμούς σε όλη την παλιά πόλη, οι οποίοι κατέστησαν αδύνατη την πρόσβαση των τοπικών χριστιανικών κοινοτήτων και των προσκυνητών μας στην τελετή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο, εμποδίζοντάς τους να προσκυνήσουν ελεύθερα και να γίνουν μάρτυρες του θαύματος της Ανάστασης.

Φέτος, μετά από πολλές προσπάθειες που έγιναν καλή τη πίστει δεν μπορέσαμε να συντονιστούμε με τις ισραηλινές αρχές, καθώς αυτές επιβάλλουν παράλογους και πρωτοφανείς περιορισμούς στην πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο, περισσότερο από πέρυσι. Αυτοί οι σκληροί περιορισμοί θα περιορίσουν την πρόσβαση της εκκλησίας στο Πανάγιο Τάφο και την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός. Η αστυνομία άδικα και ανάρμοστα ρίχνει το βάρος στις εκκλησίες (να προσκαλέσουν εκείνες συγκεκριμένα άτομα), ενώ δένει τα χέρια των εκκλησιών με παράλογους περιορισμούς που θα εμποδίσουν τους πιστούς να παρευρεθούν, ειδικά στην αγαπημένη μας κοινότητα”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ