Με σεβασμό στη μνήμη των αθώων θυμάτων και στην ιστορία του τόπου μας και με την παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών αρχών της πόλεως και του νομού και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης με την ευκαιρία της 107ης επετείου του ολοκαυτώματος της πόλεως της Νιγρίτης και της ευρύτερης περιοχής της Βισαλτίας, που συνέβη κατά τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο, από 17 έως 20 Ιουνίου 1913 και διοργάνωσε ο Δήμος Βισαλτίας και ο Ναός Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης, στις 20 και 21 Ιουνίου 2020.

Το Σάββατο 20 Ιουνίου τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και στη συνέχεια στην αυλή του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου στη Νιγρίτα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Η μνήμη ζωντανεύει… δίπλα στον αυτόπτη μάρτυρα του ολοκαυτώματος».

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Δημάρχου Βισαλτίας, Αθανασίου Μασλαρινού, ο οποίος φανερά συγκινημένος, μοιράσθηκε με τους παρευρισκομένους μία προσωπική του εμπειρία σχετικώς με τους Μακεδονομάχους προγόνους του.

Ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Καραμανλής, αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα του 1913 τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Διαχρονική υποχρέωση όλων μας είναι να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για τη συνεχή διατήρηση αυτής της ιστορικής μνήμης, ώστε να μην ξεχασθεί ποτέ η μαρτυρική θυσία των συντοπιτών μας».

Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα ο Νιγριτινός Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης. «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη, μια ξεχωριστή μέρα για μένα. Όσο και να καταξιωθεί ένας άνθρωπος, όσα και να έχει πετύχει στη ζωή του από κάπου έχει ξεκινήσει. Εγώ εδώ γεννήθηκα, εδώ έζησα, εδώ έμαθα να γράφω και να εκφράζομαι. Αυτό το οφείλω στους γονείς μου, στους δασκάλους και καθηγητές μου, στην Εκκλησία μας. Ποτέ δεν ξεχνώ τη Νιγρίτα, γιατί είναι μέσα στην ψυχή μου», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Στρατηγός.

Τον λόγο στην συνέχεια έλαβε ο Ταξίαρχος ε. α. Αθανάσιος Ιλαρίδης, θείος του τιμηθέντος Αντιστρατήγου, ο οποίος υπήρξε κυβερνήτης σε ένα από τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στη μυστική στρατιωτική «Επιχείρηση ΝΙΚΗ» το βράδυ της 21ης προς 22ας Ιουλίου 1974, για την προστασία της Κύπρου.

Αμέσως μετά, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κελεμπέκης, εφημέριος του Ναού Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης, αναφέρθηκε, με γλαφυρό τρόπο, στα τραγικά γεγονότα του Ιουνίου του 1913 και ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αναγνωρισθούν επίσημα από το ελληνικό κράτος το ολοκαύτωμα και η Νιγρίτα ως μαρτυρική πόλη.

Ο Μητροπολίτης Σερρών, Θεολόγος, ευλόγησε την εκδήλωση τόσο με την παρουσία του όσο και με τον εμπνευσμένο λόγο του. Αναφέρθηκε στο ολοκαύτωμα της Νιγρίτης και της ευρύτερης περιοχής της Βισαλτίας, συνδέοντάς το με την ολοκληρωτική πυρπόληση, από τους Βουλγάρους, της πόλεως των Σερρών, που ακολούθησε λίγες μέρες αργότερα (28.6.1913). Συνεχάρη θερμώς τους διοργανωτές της εκδηλώσεως, διότι, όπως είπε, «εκδηλώσεις ως η σημερινή λειτουργούν ως ανάχωμα στην ιστορική λήθη, η οποία είναι επικίνδυνη για έναν λαό». Επαίνεσε ταυτόχρονα την απόφαση του Δήμου Βισαλτίας για απόδοση τιμής εν ζωή στον συντοπίτη μας αντιστράτηγο κ. Άγγελο Ιλαρίδη, για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα. Μία τέτοια απόφαση μαρτυρεί μία εξαιρετική ποιότητα ψυχής και μία ευρυχωρία πνεύματος και ήθους.

Επιτέλους, τόνισε ο κ. Θεολόγος, ας ανοίξουμε τις καρδιές μας και ας αναγνωρίζουμε και στους άλλους την αξία και την προσφορά τους. Ας ξεφύγουμε από τους εγωισμούς, τις μικρότητες, τις αμβλύνοιες που χαρακτηρίζουν δυστυχώς διαχρονικά στιγμές του εθνικού μας βίου και ας υποκλιθούμε με σεβασμό μπροστά σε εκείνους τους ανθρώπους, ζώντες και κεκοιμημένους, που με πολύ κόπο αγωνίσθησαν στη ζωή τους και προσέφεραν και προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα και την κοινωνία. Τίποτα σ’ αυτήν τη ζωή δεν έρχεται από το τυχαίο και σε κανέναν δεν χαρίζεται το ελάχιστο χωρίς πολύ κόπο και προσπάθεια.

Εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση προς τον Νιγριτινό Στρατηγό, διότι υπηρετεί επάξια την πατρίδα μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και μάλιστα στα σύνορα, τιμώντας και το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Νιγρίτας. Τέλος, ευχήθηκε στον τιμώμενο αλλά και σε όλους τους παρευρισκόμενους, ο παντοδύναμος Κύριος να τους στηρίζει, να τους φωτίζει και να τους χαρίζει πολύ δύναμη και έμπνευση στον αγώνα τους.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά με επίκαιρα τραγούδια το μουσικό σχήμα «ΣΙΡΡΙΣ».

Την Κυριακή 21 Ιουνίου, μετά τη θεία Λειτουργία, τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο για τα θύματα του ολοκαυτώματος, στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης. Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Καπετάν Γιαγκλή από τις αρχές του τόπου.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.