Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 10:24

Η Ι.Μ. Λαρίσης τίμησε τη μνήμη του Χαράλαμπου Στεργιούλη σε ειδική εκδήλωση

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Εκδήλωση μνήμης για τον αείμνηστο Χαράλαμπο Στεργιούλη με παράλληλη παρουσίαση του τελευταίου συγγραφικό έργο του με τίτλο: «Νεομάρτυρες, από τη σκλαβιά στον ουρανό» πραγματοποίησε χθες η Μητρόπολη Λαρίσης στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης έλαβαν τον λόγο ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, Ιεροκήρυκας της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, με θέμα: «Ο Χαράλαμπος Στεργιούλης ως πνευματικός άνθρωπος», ο Δρ. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με θέμα: «Νεομάρτυρες, από τη σκλαβιά στον ουρανό», η Δρ. Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Αν. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Η επιστημονική πορεία του Χαράλαμπου Στεργιούλη» και η Δρ. Παρασκευή Παπαδημητρίου, ΕΔΙΠ Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, με θέμα: «Χαράλαμπος Στεργιούλης: Η ζωή και το συγγραφικό του έργο».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος και ο Μητροπολίτης Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ενώ παρέστησαν ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, η κ. Ειρήνη Καραλαριώτου και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο ιατρός κ. Ιωάννης Καλούσης, και την συντόνισε ο πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Λαρίσης και υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτιστικής Ταυτότητος π. Ιγνάτιος Μουρτζανός.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗΣ

Τραγικό φινάλε στην οικογενειακή τραγωδία - έφυγε από τη ζωή και ο γιός Χαράλαμπος Στεργιούλης

Ο Χαράλαμπος Στεργιούλης ήταν πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών της Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας και διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Αυτήν την περίοδο διεξήγαγε μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
Υπηρετούσε ως ιδιωτικός εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και δίδασκε στο Διαπανεπιστημιακό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση».

Είχε συμμετάσχει ως σύνεδρος και εισηγητής σε διάφορα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά.
Ήταν μέλος του Δ.Σ. της νεοσυσταθείσης Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Σπουδών Αγίων Μετεώρων και συνεργάτης της Ι. Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων. Από το 2014 συμμετείχε στο Δ.Σ. της Φιλολογικής Ιστορικής Αρχαιολογικής Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.) ως ειδικός γραμματέας (2014-2016) και από το 2016 μέχρι σήμερα ως πρόεδρός της.

Ήταν διευθυντής σύνταξης των επιστημονικών περιοδικών «Ανάλεκτα Σταγών και Μετεώρων» και «Θεσσαλικά Μελετήματα» που εκδίδουν οι παραπάνω επιστημονικοί φορείς. Αρθρογραφούσε τακτικά στον αθηναϊκό και περιφερειακό τύπο, ενώ είχε επιμελειθεί και παρουσιάζει την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή –αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση– στον Ρ/Σ της Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου.

Ο αείμνηστος θεολόγος έφυγε από την ζωή τον προηγούμενο Σεπτέμβριο χτυπημένος από τον Covid 19 μια μόλις ημέρα μετά την κηδεία των γονιών του που επίσης έχασαν την ζωή τους από την ίδια νόσο.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Ι.Μ. Λαρίσης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ