Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 | 23:44

H εορτή του Αγίου Νικολάου στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε την 6η του τρέχοντος μηνός Δεκεμβρίου ε.έ., εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η εορτή του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.

Επίκεντρο της μεγάλης αυτής εορτής, ήταν οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί των περιοχών της Αυγής και των Λαγυνών, όπου κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, των Ευχαριστιακών Συνάξεων αντιστοίχως προεξήρχαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Πύργου κ.κ. Ηλίας (Πατριαρχείο Αντιοχείας) και Θερμών κ.κ. Δημήτριος.

Στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό της κωμοπόλεως των Λαγυνών του Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε o Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πύργου κ.κ. Ηλίας (Πατριαρχείο Αντιοχείας), κατόπιν σεπτής ευλογίας του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου ο οποίος μετέβει στην πόλη των Τρικάλων, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, ώστε να λάβει μέρος στις εόρτιες εκδηλώσεις του επίσης πανηγυρίζοντα εκεί Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. και Ιεροκήρυκας της καθ΄ημάς Μητροπόλεως π. Νικόδημος Σκρέττας, ο οποίος και αναφέρθηκε στην συμβολή του Αγίου Νικολάου κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και στην δυναμική του παρουσία, εναντίων της καταπολέμησης των αιρετικών διδασκαλιών του Αρείου.

Προ της Απολύσεως του Εσπερινού ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πύργου κ.κ. Ηλίας, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου, για την ευλογία που του παρείχε ώστε να λάβει μέρος στην πανήγυρη αυτή της επαρχίας μας, ευχόμενος στο τέλος, προς το πολυπληθές εκκλησίασμα τα Χρόνια Πολλά επ΄ ευκαιρία της εορτής του προστάτου και εφόρου της περιοχής τους Αγίου Νικολάου.

Την κυριώνυμη ημέρα μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, το οποίο προσήλθε με ευλάβεια μεγάλη για να τιμήσει τον προστάτη και έφορο της κωμοπόλεως των Λαγυνών, ήταν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Λαγυνών κ. Αστέριος Μουζίκας, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, αντιπροσωπίες των Πολιτιστικών Συλλόγων ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, καθώς επίσης και μαθητές και μαθήτριες με την Γαλανόλευκη Σημαία ανά χείρας.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ.κ. Δημήτριος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του σήμερα τιμωμένου Αγίου Νικολάου, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «η ψυχή του Αγίου Νικολάου, έγινε μυροθήκη της Θείας Χάριτος, καθέδρα του Αγίου Πνεύματος και η ζωή του λαμπρό παράδειγμα αρετής και οσιότητας».

»Στο πρόσωπο του Αγίου Νικολάου, μπορεί να βρει ο καθένας κάτι ξεχωριστό να θαυμάσει. Είναι πρότυπο για όλα και όλους, όπως σημειώνει και ο υμνογράφος του σ΄ αυτόν οι ποιμένες και διδάσκαλοι βρίσκουν τον καλό ποιμένα και τον καλό διδάσκαλο, τον μιμητή του Χριστού και ένα αληθινό και ασύγκριτο πρότυπο μιμήσεως».

Εν συνεχεία του λόγου του ο Θεοφιλέστατος, αναλύοντας το τροπάριο του Αγίου Νικολάου, σημειώνοντας τις αρετές που περιγράφονται και τονίζοντας ότι «το τρίπτυχο της Πίστεως, της Πραότητος και της Εγκράτειας, είναι το μυστικό της δόξης των θαυμάτων του, αλλά και το γνώρισμα όλων των Αγίων.

»Αυτές οι αρετές δεν αφορούν μόνο τους Αγίους αλλά και όλους εμάς, που θα πρέπει να μιμούμεθα τους Αγίους στο τρόπο της ζωής τους, ώστε να γίνουμε και εμείς κληρονόμοι της αιωνίου ζωής, αρκεί να έχουμε θέληση και διάθεση για αγώνα αληθινό».

Μετά το πέρας της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά, τελέσθηκε η Ιερά Λιτάνευσις της παλαιάς Εικόνος του Αγίου Νικολάου και του Σεπτού και Χαριτοβρύτου Λειψάνου του, στους κεντρικούς δρόμους της κωμοπόλεως των Λαγυνών, η οποία και κατέληξε κατά το έθος εις τον Ιερό Ναό των Αγίων Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης, όπου και πραγματοποιήθηκε η Απόλυσις και η διανομή του αντιδώρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ