Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 17:26

H Λαμία τίμησε τον ελευθερωτή και πολιούχο της, Άγιο Λουκά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε και εφέτος η μνήμη του Αγίου, Ενδόξου, Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, του πολιούχου και ελευθερωτού της Λαμίας. Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο πάνσεπτος και μεγαλοπρεπής ομώνυμος Ιερός Ναός του Αγίου στο ύψωμα της πόλης.

Την φετινή εορτή ελάμπρυναν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ και Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, οι οποίοι κατόπιν προσκλήσεως του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου προσήλθαν να συνεορτάσουν μαζί μας την μεγάλη διπλή πανήγυρη.

Αφ’ εσπέρας Δευτέρα 17 Οκτωβρίου τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καστορίας και Φθιώτιδος, του Ιερού Κλήρου της Λαμίας, των εντιμοτάτων Αρχόντων, των Αξιωματικών του Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του πιστού λαού.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος με Θεολογική δεινότητα και ευγλωτία εκήρυξε τον Θείο Λόγο, αναφερθείς στην προσωπικότητα και το έργο του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά καθώς και τιμή που πρέπει οφειλετικώς να προσδίδουμε στο πρόσωπο του Αγίου.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τρίτη 18 Οκτωβρίου προέστη του πολυαρχιερατικού συλλείτουργου και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος στο εμπνευσμένο θείο κήρυγμά του ετόνισε την αξία της προσωπικότητος και του έργου του Ευαγγελιστού Λουκά ως θαυμάσιου ιατρού που διηκόνησε με συνέπεια και ευλάβεια τον άνθρωπο της εποχής του καθώς και ως ιερού ιστορικού συγγραφέως που όλοι κάμπτουμε το γόνυ της ψυχής μας στα δύο θαυμάσια κείμενα του, το Ιερό Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρουσίασε τους φιλοξενουμένους Ιεράρχες, τους ευχαρίστησε εγκαρδίως που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του και ελάμπρυναν με την παρουσία τους, την τοπική μας πανήγυρη και τους ευχήθηκε ο Κύριος δια των ακοιμήτων πρεσβειών του Ευαγγελιστού Λουκά να τους χαρίζει μακρά και καλλίκαρπη Αρχιερατεία. Τόνισε επίσης ιδιαίτερα την ευθύνη που έχουμε να τιμούμε και να μιμούμαστε τη ζωή του Αγίου Λουκά ιδιαίτερα οι Λαμιείς, οι οποίοι με τη μεσιτεία του Αποστόλου εδώ και 72 χρόνια απολαμβάνουν τον αέρα της ελευθερίας. Αυτή η διπλή εορτή της Εκκλησίας και της Πατρίδος που εκφράζει την Ελληνορθόδοξη ζωή μάλιστα δε σε αυτή την δύσκολη για την πατρίδα μας περίοδο είναι μια ανάσα ζωής, ελπίδας και ενισχύσεως.

Απένειμε επίσης την ανώτατη διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, τον χρυσό Σταυρό μετά της περγαμηνής, στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Κλήμεντα Φιλίππου, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Κολωνού Αττικής, δια την προσφορά ακίνητης περιουσίας στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και την ενίσχυση του Φιλανθρωπικού Έργου της.

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε Δοξολογία επί τη απελευθερώσει της πόλεως, κατά την οποία τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ενώ πρό της απολύσεως με προτροπή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κλήρος και λαός έψαλλαν τον Εθνικό μας Ύμνο .

Ακολούθως, έγινε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων του Αγίου Λουκά και της Παναγίας της Οδηγήτριας με τη συνοδεία του Ιερού Κλήρου, της φιλαρμονικής του Δήμου, του Στρατού, των Σχολείων, των ιεροπαίδων, των τοπικών αρχόντων και του εκκλησιάσματος και εναποτέθηκαν οι Ιερές Εικόνες να στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου και θα παραμείνουν για μία εβδομάδα προς προσκύνηση.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αθρόα προσέλευση του λαού, ο οποίος απέδειξε με την παρουσία του και την συμμετοχή του, ότι ευγνωμονεί τον ελευθερωτή και πολιούχο της Λαμίας, Απόστολο, Άγιο και Ευαγγελιστή Λουκά.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις έψαλλαν δύο πολυμελείς χορωδίες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση των κ. Ανδρέου Ιωακείμ και κ. Αναργύρου Βλάχου και παρέστη σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον τηλεοπτικό σταθμό “Star Κεντρικής Ελλάδος”.

Το μεσημέρι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες συνοδευόμενοι από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Νικόλαο επεσκέφθησαν την Ιερά Μονή Παναγίας Αγάθωνος, στην οποία η ιερά αδελφότητα τους επεφύλαξε θερμή υποδοχή. Οι Άγιοι Αρχιερείς προσκύνησαν την Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας και το άφθαρτο και ευωδιάζον Ιερό Σκήνωμα του Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, ενώ νωρίς το απόγευμα ανεχώρησαν για τις επαρχίες τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ