Κωνσταντινούπολη

H Σμύρνη της σφαγής και όχι του συνωστισμού…

Η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου χθες στο Φανάρι, συνέπεσε χρονικά με την μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου (Καλαφάτη) τελευταίου επισκόπου Σμύρνης, καθώς και των κληρικών και λαϊκών που σφαγιάσθηκαν κατά την Μικρασιατική Καταστροφή, 94 χρόνια μετά την καταστροφή της πόλης.

H ατμόσφαιρα εκτός από έντονη συναισθηματική φόρτιση είχε και μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στο νέο μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίο του είπε ότι είναι ο άμεσος διάδοχος του Αγίου Χρυσοστόμου ο οποίος «εποίμανε τούς Σμυρναίους και εγένετο “πιστός άχρι θανάτου”».

Η κυριότερη όμως στιγμή της ομιλίας του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ήταν εκείνη που ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας παρότρυνε το νέο μητροπολίτη Σμύρνης να έχει στο νου του την Σμύρνη της σφαγής, του πόνου και όχι του συνωστισμού, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις δηλώσεις της πρώην βουλευτού Μ. Ρεπούση περί «Χιλιάδων Ελλήνων που συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα…\»

«Καθώς θα περιπατής εις της Πούντας το φανάρι, εις το Κορντόν, το ξακουστό “Και” της Σμύρνης με τας τραγικάς αναμνήσεις και τα αιματοβαμμένα νερά τής προκυμαίας, της παραλίας της σφαγής και του πόνου και όχι ασφαλώς τού συνωστισμού – άπαγε τής βλασφημίας – και θα ακούς τους θρήνους της απελπισίας και την απόγνωσιν εκείνων των πατέρων και αδελφών μας με τον μπόγο εις το χέρι, μεταξύ ζωής και θανάτου, οι οποίοι τώρα, περιβεβλημένοι στολάς λευκάς, ευρίσκονται όλοι εις τον Παράδεισον – από τον επίγειον παράδεισον της Σμύρνης εις τον επουράνιον», είπε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Τα άμφια του νέου μητροπολίτη Σμύρνης είναι ιστορικά αφού ανήκαν στον μακαριστό Πατριάρχη Δημήτριο και στον πνευματικό πατέρα του Οικουμενικού Πατριάρχη μητροπολίτη Χαλκηδόνος, Μελίτωνα Χατζή. Ειδικότερα, ο αρχιερατικός σάκος, του νέου μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου, ήταν του Πατριάρχη Δημητρίου. Ο μακαριστός πατριάρχης τον είχε δωρίσει στο μητροπολίτη Σεβαστείας, Δημήτριο και εκείνος με τη σειρά του στο δικό του πνευματικό τέκνο τον Βαρθολομαίο Σαμαρά.

Αλλά και το μέγα ωμοφόριο του νέου μητροπολίτη έχει τη δική του ιστορία. Ανήκε στον μακαριστό μητροπολίτη Χαλκηδόνος, Μελίτωνα Χατζή, ο οποίος ήταν ο πνευματικός πατέρας του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ο νέος μητροπολίτης Σμύρνης θα ενθρονιστεί στον ναό του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Πρόσκληση Ιερώνυμου σε Βαρθολομαίο να επισκεφθεί την Αθήνα στις 23 Μαΐου

Ανδρέας Λουδάρος

Ένα κερί για τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’

Σπύρος Παπαγεωργίου

Οικουμενικός Πατριάρχης: «Η καθηγιασμένη πράξις και τάξις και παράδοσις της Ορθοδοξίας είναι βράχος αμετακίνητος»

ΒΙΝΤΕΟ: Τρισάγιο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό

Ανδρέας Λουδάρος

Απάντηση Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων

Σπύρος Παπαγεωργίου

Γεύμα Οικουμενικού με Κύπρου και Αλβανίας στην Αυστρία με «φόντο» το ουκρανικό

Ανδρέας Λουδάρος