Δύο σύγχρονοι άγιοι κατατάχθηκαν στο ρουμανικό αγιολόγιο από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ρουμανίας στις 5 Οκτωβρίου 2017: ο Μητροπολίτης Ιωσήφ (Νανιέσκου) ο Ελεήμων και ο Αυτοκράτορας Γκεόργκι Λαζάρ με το όνομα του Άγιος Γεώργιος ο Προσκυνητής.

Η επίσημη ανακήρυξή τους θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018, όπως ανακοινώνει το ρουμανικό portal doxologia.ro.

Οι άγιοι θα έχουν τις ακόλουθες ημερομηνίες εορτασμού: Ο Ιωσήφ ο Ελεήμων, ο Μητροπολίτης της Μολδαβίας στις 26 Ιανουαρίου και ο Άγιος Γεώργιος ο Προσκυνητής στις 17 Αυγούστου.

Το περασμένο έτος, εγκρίθηκε επίσης η εγγραφή στο αγιολόγιο της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης με ημέρα εορτασμού στις 2 Δεκεμβρίου, αρχής γενομένης από το 2018.

Στην πρώτη σύνοδο του 2018, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρουμανίας αποφάσισε να κατατάξει στο στο αγιολόγιό της, την Οσία Ματρώνα την αόμματη με ημέρα εορτασμού στις 2 Μαΐου καθώς και την Σύναξη της θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας της Σιριάκα από τη Μονή Γκιγκίου της Αρχιεπισκοπής Βουκουρεστίου την ημέρα της Εορτής της Θεραπευτικής Άνοιξης.

Photo Credit: Basilica.ro

Ετικέτες: