Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ιεροπρέπεια, εορτάσθηκε η ιερά μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Θεράποντος επισκόπου Κύπρου του Θαυματουργού.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο φερώνυμος Ιερός Ναός ο οποίος βρίσκεται στην Κάτω Τούμπα.
Η ενορία του αγίου Θεράποντος είναι μια από τις πολυπληθέστερες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε η Λιτάνευσις του Ιερού Λειψάνου και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου και ακολούθως ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου με τη συμμετοχή πλειάδος κληρικών και διακόνων και πολυπληθούς εκκλησιάσματος το οποίο και προσήλθε στον Ιερό Ναό από νωρίς.

Ο Παναγιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον βίο και το έργο το οποίο επιτέλεσε ο άγιος Θεράπων κατά την επίγειά ζωή του στην αγιοτόκο και πολύκλαυστη Κύπρο.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ανθίμου. Παρέστη συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος.

Ο Παναγιώτατος στο κυριακάτικο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ.κ. Αναστάσιο, ο οποίος μίλησε κατάλληλα και εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος.

Τέλος, ο Παναγιώτατος συνεχάρη τις εκκλησιαστικές επιτροπές του Ιερού Ναού για την άρτια οργάνωση της Πανηγύρεως και τον ιερατικό προϊστάμενο και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο αρχιμ. Ιάκωβο Αθανασίου.

Το απόγευμα της κυριωνύμου ημέρας, στον Ιερό Ναό τελέσθηκε ο μεθεόρτιος Εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις του Αγίου και μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, πραγματοποιήθηκαν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των τμημάτων του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου και των κατηχητικών σχολείων του Ι. Ναού με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: