Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην Ιερά Μητρόπολη μας. Επίκεντρο των λετρευτικών συνάξεων ήταν οι δύο Πανηγυρίζουσες Ιστορικές Ιερές Μονές της Μητροπόλεως μας, η Ιερά Μονή Παναγίας Αγάθωνος και η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων.

Το απόγευμα της 5ης Αυγούστου τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Αγάθωνος , ημέρα κατά την οποία η Ιερά Μονή πανηγυρίζει την εύρεση της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας από τον Όσιο Αγάθωνα, με την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από την Φθιώτιδα και από άλλα μέρη της Ελλάδος.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο αδελφός της Μονής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο οποίος κατάγεται από την Τιθορέα Φθιώτιδος, με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου.

Κατά την διάρκεια της αρτοκλασίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος προσεφώνησε τον Θεοφιλέστατο κ. Χρυσόστομο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και αφού αναφέρθηκε δι’ ολίγον στην ιστορία της ιεράς Εικόνος τον παρεκάλεσε να κηρύξει τον θείο λόγο, κατά τον οποίο ο Θεοφιλέστατος με μεστό θεολογικό λόγο αναφέρθηκε στο γεγονός της θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ευχαρίστησε επίσης τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση να παρευρεθεί στην πανήγυρη της Μονής και τον Καθηγούμενο π. Δαμασκηνό για την φιλοξενία και τέλος βαθύτατα συγκινημένος ανέφερε το γεγονός της μοναχικής κουράς του το οποίο έλαβε χώρα πριν 33 χρόνια στην Ιερά Μονή αλλά και τις προσωπικές του εμπειρίες από την συναναστροφή του με τον μακαριστό Γέροντα Βησσαρίωνα καταθέτοντας την δική του μαρτυρία και την βεβαία πεποίθηση του, για την αγιότητά του οσίου Γέροντος.

Στην πανήγυρη παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης και κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η τ. Βουλευτής κα Ελένη Μακρή, ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Αθανάσιος Κλειτσάκης, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Ελευθέριος Παπαδόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Ταξίαρχος Μιχαήλ Πάππος, και άλλοι εκπρόσωποι του Στρατού, της Πυροσβεστικής και λοιπών φορέων της Φθιώτιδος.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής 6 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος μετέβη στην Πανηγυρίζουσα Ιστορική Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων όπου χοροστάτησε στον όρθρο και προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στο παλαιό καθολικό, το οποίο είναι κτίσμα του 11ου αιώνος, με την συμμετοχή των Πατέρων της Μονής και πλήθους ευλαβών προσκυνητών από την Λοκρίδα.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και είπε χαρακτηρίστηκα: « Με την Μεταμόρφωσή του ο Χριστός μας έδειξε την λαμπρότητα της Θεότητός του και το γεγονός αυτό μας διδάσκει ότι, ο Κύριος είναι τέλειος Θεός και τέλειος Άνθρωπος, αυτή είναι η πίστη της Αγίας μας Εκκλησίας. Η Μεταμόρφωση του Κυρίου είναι δύναμη για εμάς τους χριστιανούς για να συνεχίζουμε τον αγώνα μας». Τέλος εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στην Ιστορική και Παλαιά αυτή Μονή και συνεχάρη τον Καθηγούμενο π. Χριστοφόρο Κολοκυθά και την αδελφότητα για την άριστη κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την πνευματική πρόοδο της Μονής. Κλείνοντας το κήρυγμά του είπε στους πιστούς: « Τα ιερά μνημεία που μας παρέδωσαν οι Πατέρες μας οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε και να τα σεβόμαστε διότι είναι η παράδοση και η πολιτιστική κληρονομιά μας. Αν τα χάσουμε θα καταστραφούμε ως Έθνος». Τέλος ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και ο Μεταμορφωθείς Κύριος να χαρίζει ευλογία, υγεία και δύναμη σε όλους.

Προ της απολύσεως στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής τελέσθηκε αρτοκλασία. Αμέσως μετά δόθηκε παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα σε όλους.

Στην Πανήγυρη παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου κ. Ιωάννης Συκιώτης και άλλοι φορείς της περιοχής.

Κείμενα από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται χωρίς καμία παρέμβαση από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info

Ετικέτες: