ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης “Χειροτονούμαι επίσκοπος όχι για να κυβερνήσω αλλά για να υπηρετήσω, όχι για να διαπρέψω αλλά για να επιδοθώ με ακατάπαυστη σιγή στην υπηρεσία όλων των ψυχών” ήταν το μήνυμα που έστειλε ο νέος μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Νικηφόρος κατά τον χειροτονητήριο λόγο του νωρίτερα το πρωί στον καθεδρικό ναό Αθηνών.
Μιλώντας για το επισκοπικό αξίωμα, ο κ. Νικηφόρος σημείωσε πως “γνωρίζω, ότι ο επίσκοπος είναι η εικόνα της Θεότητος, νους Χριστού, φως και φωτισμός, οδηγός και διδάσκαλος. Γνωρίζω, ότι οι βαθμίδες του αρχιερατικού θρόνου οδηγούν σε Γολγοθά και ότι η επισκοπική διακονία είναι σταυρώσιμη. Το επισκοπικό αξίωμα είναι μόχθος και όχι άνεση, φροντίδα και όχι απόλαυση, λειτούργημα υπεύθυνο και όχι εξουσία ανεξέλεγκτη. Υποψιάζομαι το μέγεθος των δυσκολιών που πηγάζουν από το υπούργημα αυτό και λυγίζουν τα γόνατα μου καθώς σε λίγο θα ηχήσουν στα αυτιά μου τα λόγια της ευχής εντός του ιερού βήματος”.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις του εικοστού πρώτου αιώνα και στα χαρίσματα που πρέπει να διαθέτει ένας επίσκοπος για να μπορεί να τις αντιμετωπίσει, ο νέος μητροπολίτης Γόρτυνος ανέφερε πως “χρειάζεται προφητική ενόραση και τόλμη για να συλλάβει τους παλμούς της εποχής του και να σκύψει με τη στοργή του καλού Σαμαρείτη επάνω από τις ανοιχτές πληγές της σημερινής ανθρωπότητας. Χρειάζεται την αρετή αγίου, την σύνεση σοφού, την αυταπάρνηση μάρτυρος, τον λόγο αποστόλου, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μεγάλης αποστολής του. Ηγέτης αληθινός, ο οποίος θα οδηγήσει τον λαό του Θεού εις νομάς σωτηρίους”.
Όπως τόνισε μάλιστα ο ιεράρχης οι ημέρες οι οποίες διερχόμαστε καθιστούν βαρύτερο τον επισκοπικό σταυρό. “Είναι ημέρες κενώσεως της εκκλησίας, η κρίση της θρησκευτικής πίστεως και η ανατροπή των αξιών άφησαν απελπιστικό κενό στην ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου. Η Σύγχυση και η αμφισβήτηση έγιναν γνωρίσματα της εποχής μας. Γύρω μας εκατομμύρια ανθρώπων πληγωμένων, προδομένων και απελπισμένων, υψώνουν απεγνωσμένα τα χέρια τους και ζητούν λύτρωση καθώς είναι αφυδατωμένοι με τα φυσικά και έχουν πάρει διαζύγιο από το πνεύμα και αφού τα έχουν δοκιμάσει όλα ζητούν πλέον και κάτι άλλο. Στρέφονται με λαχτάρα στην εκκλησία σαν την μοναδική ελπίδα που τους μένει και ζητούν τη χαρά και την ειρήνη του Θεού και στο πρόσωπο του επισκόπου ζητούν να βρουν την γνησιότητα της ορθοδόξου πίστεως και τη ζωντανή μαρτυρία του Χριστού μέσα σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο”.
Αναπολώντας την μέχρι σήμερα ιερατική του πορεία, ο κ. Νικηφόρος υπογράμμισε πως “βλέπω το άπειρο θείο έλεος, την αγαθότητα και την πάνσοφο βουλή του Θεού να καθοδηγούν το πλοίο της ζωής μου. Πιστεύω, ότι ο Κύριος ο οποίος πολυμερώς και πολυτρόπως μέχρι σήμερα με ευεργέτησε και στήριξε τα βήματά μου δεν θα με εγκαταλείψει και σε αυτή τη μεγάλη καμπή της ζωής μου. Είμαι βέβαιος, ότι η δική του χάρη θα με καταστήσει ικανό να σταθώ στο ύψος της αποστολής μου και να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των καιρών”
θα σας ευγνωμονώ Ισόβια για την συγκινητική σας αγάπη
Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ο νεοχειροτονηθείς μητροπολίτης σημείωσε πως “σας ευχαριστώ εκ βάθους ψυχής εσάς τον ταπεινό, ευγενή, συνετό, σώφρονα, ασκητικό, υπομονετικό, αθόρυβο, σιωπηλό και σοφό πρωθιεράρχη, για την πατρική στοργή και ευμένεια με την οποία περιβάλλεται την ελαχιστότητά μου και να με επιλέξετε μεταξύ άλλων ικανότερων αδελφών και να με τιμήσετε με την εμπιστοσύνη σας. Υπόσχομαι σταθερή και αδιάπτωτη τη συμπαράσταση και τη βοήθειά μου και σας διαβεβαιώνω πως κάθε καημός σας και κάθε ανύσταχτη μέριμνά σας, για μία σωστή και σύμφωνη με θέλημα του Θεού διακυβέρνηση της εκκλησίας, θα με βρίσκει πάντα ειλικρινή και τίμιο συνοδοιπόρο και βοηθό”.
Ο μητροπολίτης Γόρτυνος έκλεισε ωστόσο εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον Θεό καθώς και προς τα μέλη της ιεραρχίας που τον εξέλεξαν λέγοντας πως «υπόσχομαι στους ιεράρχες να δικαιώσω τις ελπίδες και τις προσδοκίες τις οποίες στήριξαν σε εμένα και να αναλώσω τον εαυτό μου για την Θεό κατά πρόοδο και την σωτηρία του ποιμνίου μου”.
ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΟΡΥΒΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΟΣ ΣΟΥ
“Σε στέλνουμε σε μία ορεινή κυρίως περιοχή αλλά με μεγάλη και ιδιαίτερη ιστορία που χάνεται στα αρχαία χρόνια. Επαρχίες της Γόρτυνος και της Μεγαλόπολης είναι περιοχές που οι κάτοικοι της αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας με πρωτεργάτη τον καταγόμενο από την περιοχή Θεόδωρο Κολοκοτρώνη”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών προς τον νέο μητροπολίτη.
Αποκαλύπτοντας στη συνέχεια τον κύριο λόγο για τον οποίο έθεσε την υποψηφιότητά του στην κρίση των συνεπισκόπων του επεσήμανε πως “είναι το αθόρυβο του χαρακτήρα σου, η λιτότητα και δωρικότητα του ήθους σου. Πιστεύω ότι αυτά αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχή σου διακονία. Σε όλες τις Θέσεις που μέχρι τώρα υπηρέτησες απέδειξες την αποτελεσματικότητά σου χωρίς εγωιστικές επιδιώξεις και επίδειξη δυνάμεως. Αυτά είναι χαρακτηριστικά στοιχεία του ευαγγελικού ήθους”, σημείωσε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο Κύριος δεν επέδειξε αίσθηση δυνάμεως αλλά μας έδειξε την αγάπη και το άπειρο έλεός του. “Σε ξεχώρισα και σε πρότεινα για αυτό το αθόρυβο στοιχείο του χαρακτήρος σου. Ο Θεός δεν είναι τόσο στη βροντή, στη θάλασσα, στη βουή, στην αντάρα και στο χαλάζι αλλά σε κάτι ποιο ανεπαίσχυντο και λεπτό όπως η πρωινή αύρα”, διευκρίνισε.
Καταλήγοντας τις σκέψεις του ο κ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε πως “ζούμε σε έναν κόσμο όπου κατά κόρον προβάλλεται ο θόρυβος και η εικόνα. Με κάθε τρόπο η επιβολή της παρουσίας του ενός έναντι του άλλου. Ο Θεάνθρωπος όμως δεν διάλεξε κανέναν από αυτούς τους τρόπους. Τα περισσότερα σημεία και τα θαύματα δεν πραγματοποιούνται ενώπιον πολλών ανθρώπων και τις περισσότερες φορές ο Κύριος ζητούσε να παραμείνουν αδημοσίευτα στους πολλούς. Το κορυφαίο δε η ανάσταση δεν έγινε ενώπιον ουδενός”.
Στο αρχιερατικό συλλείτουργο που προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, έλαβαν μέρος οι μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Φθιώτιδος κ. Συμεών και ο επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ενώ συμπροσευχόμενοι παρέστησαν αρκετοί αρχιερείς και κληρικοί, καθώς και πλήθος κόσμου τόσο από την Αρκαδία όσο και τη Χαλκίδα.
Να σημειωθεί ότι η ακολουθία μεταδόθηκε ζωντανά από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση.