Στον “Τοίχο των Ηρώων” στην Αργυρούπολη βρέθηκε ο μητροπολίτης Γλυφάδας, Αντώνιος για να συγχαρεί τον δήμαρχο της περιοχής για την πρωτοβουλία αυτή “διότι πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε ότι σε αυτούς οφείλουμε την ελευθερία την οποία έχουμε σήμερα”, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Ο “Τοίχος των Ηρώων” αποτελεί μια πρωτοβουλία του δήμου Αργυρούπολης, ο οποίος σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη “Εύρυτο”, δημιούργησε σε στυλ γκράφιτι τα πορτραίτα όλων των μεγάλων ηρώων της Επανάστασης του 1821 σε τοίχο του κολυμβητηρίου της πόλης.

Ο εθνομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε’, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο οποίος απαγχονίστηκε από τους Τούρκους και η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τον ανακήρυξη Άγιο, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Γρηγόριος Δίκαιος Παπαφλέσσας, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Νικηταράς, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός που έγραψε τον Εθνικό μας Ύμνο και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας, κοσμούν τον τοίχο του κολυμβητηρίου και μας θυμίζουν σε ποιους οφείλουμε σήμερα την ελευθερία μας.

“Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την Ελευθερία της πατρίδας, και ο Θεός την υπογραφή του πίσω δεν την παίρνει, είπε ο Κολοκοτρώνης απευθυνόμενος στους Έλληνες, στην έναρξη της Επανάστασης. Δεν είχαν χρήματα, δεν είχαν όπλα, δεν είχαν καν συμμάχους, είχαν όμως το πιο σημαντικό, την απόφαση να πεθάνουν για την Ελευθερία της πατρίδας. 200 χρόνια μετά όλοι εμείς που απολαμβάνουμε τα αγαθά μιας ευνομούμενης πολιτείας, μιας δημοκρατίας που γεννήθηκε από τον δικό τους αγώνα και θυσία, δηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε τους ήρωες του 1821”, δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

“Το σημαντικότερο σε όλο αυτό για εμένα”, δήλωσε ο δημιουργός του έργου Εύρυτος, “είναι η προσέγγιση από μέρους του κόσμου και η εκδήλωση αγάπης, όχι προς το πρόσωπό μου τόσο, αλλά περισσότερο προς τους ήρωες που απεικόνισα. Πιο συγκινητικό σε όλο αυτό, ήταν τα παιδιά που με πλησίαζαν ενόσω ζωγράφιζα τους ήρωες και ενδιαφέρονταν να φωτογραφηθούν δίπλα τους. Αυτό ήταν ιδιαιτέρως συγκινητικό για εμένα, γιατί θα ήθελα να εμπνευστούν, όπως εμπνεύστηκα κι εγώ από την ελληνική ιστορία, όταν ήμουν σε αυτή την ηλικία”, πρόσθεσε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια φιλοτέχνησης του έργου, υπήρχε περιφρούρηση του σημείου από την αστυνομία, ενώ στο τέλος το έργο προστατεύθηκε και με τεχνική antigraffiti.

Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Ετικέτες: