Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 | 10:17

Με αναφορές στο έργο αλλά και στους επικριτές του Χρυσοστόμου Β΄ ο επικήδειος του τοποτηρητή

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ως τον μεγαλύτερο εκκλησιαστικό μεταρρυθμιστή χαρακτήρισε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ ο Τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος στον επικήδειο λόγο του εκ μέρους της Εκκλησίας Κύπρου.

Σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα περάσουν αιώνες για να ξεφύγει, αν μπορέσει να ξεφύγει, η Εκκλησία της Κύπρου από την σκιά του» τόνισε πως ο μακαριστός άφησε πίσω του έργο στο οποίο θα υποκλίνονται οι αιώνες.

Θέλοντας να περιγράψει την προσωπικότητα του Χρυσοστόμου Β΄ είπε με νόημα πως «Είχε και την συναίσθηση ότι κουβαλούσε στους ώμους του όλη την κληρονομιά των προκατόχων του και το χρέος να φανεί αντάξιός της», προσθέτοντας πως «Γι’ αυτό και, παρόλο ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ακροβασία χωρίς ίλιγγο, ο μακαριστός έμεινε πάντα ο ίδιος. Άτυφος και προσγειωμένος. Ούτε και παρασύρθηκε από τους ανέμους ή τις κολακείες. Δεν υποδούλωσε πουθενά το πνεύμα του, ούτε κι έγινε κανενός συμφέροντος υπήκοος ή υπηρέτης. Δεν υπέκυψε ούτε σ’ όσους τον λοιδορούσαν ούτε και σ’ όσους έμμεσα τον απειλούσαν. Πολύ περισσότερο σ’ εκείνους, κι ήταν πολλοί, ιδιαίτερα αυτοί, που του έδειχναν, σε κάθε βήμα τους, την ευλυγισία της σπονδυλικής τους στήλης».

«Ακόμη κι όταν τον είχε κυκλώσει ο θάνατος κι όταν είχε ακουμπήσει το χέρι στον ώμο του μεριμνούσε για όλα» είπε συγκινημένος ο μητροπολίτης Γεώργιος .

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσαν οι πολλές αναφορές του τοποτηρητή στις επικρίσεις που δεχόταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κατά την άσκηση των καθηκόντων του. «Ο Χρυσόστομος Β΄ πήρε από την αρχή της εμφάνισης του στην δημόσια ζωή τέτοιες δόσης χολής που φαίνεται πως είχε πάθει μιθριδατισμό για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του» ήταν μια από τις αναφορές του κ. Γεωργίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ