Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 | 9:18

Γεμάτη μηνύματα η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Πλήρης μηνυμάτων ενότητας αλλά και προάσπισης των παραδόσεων και των δικαίων της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού ήταν η ενθρόνιση του 76ου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεωργίου το απόγευμα στην Λευκωσία.

Κάτω από τον τρούλο του καθεδρικού ναού του Αποστόλου Βαρνάβα εκπρόσωποι από τις περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες και το Βατικανό συμμετείχαν στην τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου που έδωσε το στίγμα του μέσα από έναν εξαιρετικά φορτισμένο ενθρονιστήριο λόγο.

«Για μας τους Έλληνες της Κύπρου, σ’ όλους τους μακρούς αιώνες της δουλείας, η Ορθοδοξία ήταν κάτι παραπάνω από θρησκευτικό δόγμα. Ήταν το πνευματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκφραζόταν η εθνική μας συνείδηση, ολόκληρος ο κόσμος μας, που έκλεινε μέσα του το ένδοξο παρελθόν και τις ελπίδες της απολύτρωσης. Σήμερα που κινδυνεύουμε όσο ποτέ άλλοτε από την Τουρκική βουλιμία, η οποία δεν αποκρύβει τις επιδιώξεις της για κατάκτηση και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου, η Εκκλησία δεν μπορεί να σταθεί στις κερκίδες απλός θεατής» σημείωσε με νόημα ο κ. Γεωργιος.

Έχοντας απέναντι του, εκτός από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κύπρου, τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, και τον υφυπουργό Άγγελο Συρίγο, τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργο Καλαντζή αλλά και την εκπρόσωπο της Μείζονος Αντιπολίτευσης Βουλευτή Πειραιά και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Νίνα Κασιμάτη που αποτέλεσαν την ανώτατου εκκλησιαστικού και ανώτερου κυβερνητικού και πολιτικού επιπέδου ελλαδική αντιπροσωπεία, ο κ. Γεώργιος ξεκαθάρισε ότι «Η Ελληνική Ορθοδοξία λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας, που διαφύλαξε την πολιτιστική και την εθνική ταυτότητα του κυπριακού λαού και δεν τον άφησε να αφομοιωθεί από τους κατακτητές του».

Η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και οι λόγοι που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της έδωσαν οριστικό τέλος στις προσπάθειες συγκεκριμένων κέντρων να  αποσταθεροποιήσουν την διοικητική πυραμίδα της αρχαιότερης αυτοκέφαλης ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία δέχθηκε έντονες πιέσεις τόσο κατά τους τελευταίους μήνες της αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Χρυσοστόμου όσο και κατά την περίοδο προ της διαδοχής του. Το σύνολο των αρχιερέων της Εκκλησίας Κύπρου ήταν παρόν στην τελετή με μόνη παραφωνία την απουσία του μητροπολίτη Μόρφου που αν και στήριξε την υποψηφιότητα του σημερινού Αρχιεπισκόπου θέλησε να μείνει μακριά από την ιστορική τελετή ενθρόνισης του εξαιτίας της παρουσίας αντιπροσωπείας από την Εκκλησία της Ουκρανίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ενθρονιστηριος λόγος

Η τελετή της ενθρόνισης σε βίντεο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ