Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 | 4:03

Γαλλίας: “Καλούμαστε να διακονούμε το αίτημα της ειρήνης, της ενότητος και της καταλλαγής”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

“Έρχομαι για να αρχίσω τους ποιμαντικούς μου βηματισμούς όχι με την πεποίθηση ιδιαιτέρων προσωπικών ικανοτήτων και προσόντων, όχι «ὡς ἐξουσίαν ἔχων» (Μτ 7:29), αλλά ως διάκονος και ικέτης λειτουργός, πιστός στον λόγο του Κυρίου «οὐκ ἦλθον διακονηθῆναι, ἀλλὰ διακονῆσαι» (Πρβλ. Μτ 20:28)”, τόνισε στον ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος μητροπολίτης Γαλλίας, Δημήτριος.

“Το πνεύμα της διακονίας και της θυσιαστικής μαρτυρίας της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας σφράγισε την καρδιά μου από την ημέρα της εκλογής μου”, πρόσθεσε κατά την ενθρόνισή του στον μητροπολιτικό ναό του Παρισιού για να κάνει στη συνέχεια μια αναδρομή στην πορεία της τοπικής Εκκλησίας.

“Μεγάλη η ευθύνη, αλλά και ιδιαίτερη η τιμή, διότι έρχομαι σήμερα να εγκατασταθώ ως Μητροπολίτης στην Γαλλία, μια χώρα της Δυτικής Ευρώπης με σπουδαία Ιστορία και πολιτισμό”, σημείωσε ο κ. Δημήτριος επισημαίνοντας ότι “το κοινό έδαφος που μοιράζεται σήμερα ο Χριστιανισμός και η Γαλλική εθνική ιδεολογία της République, είναι ο κοινωνικός Ανθρωπισμός που προώθησε μέγα μέρος της Πατερικής Θεολογίας Ανατολής και Δύσης, εμπνεόμενο από την αρχαιοελληνική Φιλοσοφία, και τον οποίον, σε ένα εκκοσμικευμένο περιβάλλον, επανέλαβε μέγα μέρος του Ευρωπαϊκού σύγχρονου κόσμου”.

Ο μητροπολίτης Δημήτριος σημείωσε πως το ιδιότυπο σύστημα της Laïcité, που εφαρμόζεται στην Γαλλία, δηλαδή της επιθετικής ουδετερόθρησκης στάσης του Κράτους έναντι των θρησκειών δεν θα πρέπει να μας ενοχλεί, αφού κατά βάθος εξασφαλίζει την απρόσκοπτη κι ανεμπόδιστη δραστηριοποίηση και ανάπτυξη όλων των Θρησκειών και Ομολογιών επί του Γαλλικού εδάφους, δίχως φανατισμούς και θρησκευτικό μίσος από τα οποία τόσο πολύ υπέφερε η Ευρώπη, κυρίως κατά τους θρησκευτικούς πολέμους, αλλά και το οποίον επανέρχεται ως σύγκρουση των πολιτισμών σήμερα με την γνωστή τεχνητή αντιπαράθεση και διαμάχη ανάμεσα στο Ισλάμ και τον Χριστιανισμό, που απολήγει στην Ισλαμική Τρομοκρατία.

“Η ουδετεροθρησκεία, όπως και η εκκοσμίκευση των σύγχρονων κοινωνιών, που συνεπάγονται ένα είδος περιθωριοποίησης ή αποπομπής της Εκκλησίας από την δημόσια σφαίρα της εξουσίας”, εξήγησε ο κ. Δημήτριος “όχι μόνον δεν πρέπει να μας στενοχωρεί, αλλά τουναντίον θα πρέπει να την εκλάβουμε ως θετική εξέλιξη για τον ίδιο τον Χριστιανισμό, αφού τον απαλλάσσει, έστω κι αναγκαστικά, από τον πειρασμό της εξουσίας στον οποίον υπέβαλλε τον εαυτό του, για να τον απορρίψει, και ο ίδιος ο Ιησούς, και η οποία (εξουσία) όταν εμπλέκεται με τον Χριστιανισμό τον αλλοιώνει ως προς την ουσία του”.

“Καλούμαστε να μεταδίδουμε στην Πόλη του φωτός, το φως του Φαναρίου και να διακονούμε το αίτημα της ειρήνης, της ενότητος και της καταλλαγής”, τόνισε κλείνοντας και υπογράμμισε πως “αγωνία και μέριμνά μου από σήμερα θα είναι να σας διακονήσω ως Επίσκοπος εν αγάπη, εν απλότητι και καθαρότητι καρδίας, πορευόμενος με γνώμονα την θυσιαστική αγάπη του Χριστού”.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΡΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ