Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 13:11

ΓΑΛΛΙΑΣ: «Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία αναφέρθηκε ο επιχώριος μητροπολίτης Εμμανουήλ από τον ναό του αγίου Σπυρίδωνος στη Νίκαια όπου παρέστη προσευχόμενος στη θεία λειτουργία που τελέσθηκε το πρωί κεκλεισμένων των θυρών.

«Μας συγκλόνισε ο αποκεφαλισμός ενός εκπαιδευτικού επειδή δίδασκε ελευθερία της έκφρασης, στοιχείο βασικό της γαλλικής κοινωνίας. Ο αποκεφαλισμός δύο Χριστιανών μέσα στην Βασιλική Notre Dame de Nice, εδώ στην πόλη μας, και η δολοφονία με μαχαίρι ενός τρίτου πιστού, επίσης μέσα στον ναό. Είμαστε όλοι ιδιαίτερα θλιμμένοι που κάποιοι άνθρωποι στο όνομα του Θεού αφαιρούν με τόσο βίαιο και απάνθρωπο τρόπο τη ζωή άλλων ανθρώπων. Αυτό δεν είναι αποδεκτό φυσικά από καμία θρησκεία και καταδικάζεται από τον κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση μας» σημείωσε ο κ. Εμμανουήλ.

«Είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή να υπάρχει χώρος για την εξάπλωση σκοταδιστικών θρησκευτικών δοξασιών και για την καλλιέργεια μίσους και διάκρισης, σε οποιαδήποτε θρησκεία και κοινωνία» τόνισε στη συνέχεια υπογραμμίζοντας πως «ζούμε σε μια χώρα που όπως συχνά τονίζει ο Πρόεδρός μας και ορίζει το Σύνταγμα, όλα καθορίζονται από τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Στα πλαίσια αυτά δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία λογοκρισία ούτε πισωγυρίσματα στα τόσα μεγάλα που πέτυχε η Γαλλία υπερασπιζόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες. “Διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”, έλεγε ο Βολταίρος».

Ο μητροπολίτης Γαλλίας κατέληξε λέγοντας «είμαστε λοιπόν υπερήφανοι για τη Γαλλία και τους ανθρώπους της. Είμαστε αναπαυμένοι διότι αυτή η ελευθερία εναρμονίζεται με το Ευαγγέλιο. Ο σεβασμός του συνανθρώπου και η εν Χριστώ ελευθερία που δίδει την δυνατότητα να αγαπήσουμε και να σεβαστούμε αυτοβούλως τον συνάνθρωπο, αποτελεί αρχή του Ευαγγελίου. Το αυτεξούσιο είναι που μας ξεχωρίζει από τα ζώα και μας ορίζει ως λογικά όντα».

Ο κ. Εμμανουήλ βρέθηκε από χθες στη Νίκαια για να συμμετάσχει σε μια σεμνή τελετή στον λόφο του κάστρου της πόλης για τα τρία θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της 29ης Οκτωβρίου.

Ο μητροπολίτης Γαλλίας, συνοδευόμενος από τον ιερατικώς Προϊστάμενο του ναού Ααγίου Σπυρίδωνος Νίκαιας π. Μιχαήλ Σεληνιωτάκη, μαζί με τον Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο Νίκαιας, τον Πρόεδρο της Προτεσταντικής Ομοσπονδίας και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Μουσουλμάνων της Γαλλίας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Γάλλου Πρωθυπουργού και ήταν παρόντες στην τελετή μεταξύ περιορισμένου αριθμού επισήμων λόγω των μέτρων προστασίας από τον Covid-19

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ