Από τον ναό του του Αγίου Γεωργίου στο Καστρί της Δυτικής Φθιώτιδος, ο μητροπολίτης Συμεών, έστειλε το μήνημα της πραγματικής ελευθερίας.

Ο Σταυρός του Χριστού είναι το προσκλητήριο της ελευθερίας. Ο Εσταυρωμένος Κύριος μας, μας απευθύνει την πρόσκληση της ελευθερίας. «ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι». Αυτή είναι η ελευθερία: να επιλέξει κανείς εκούσια και θεληματικά, όχι με το ζόρι, αλλά γιατί πιστεύει πραγματικά στο Χριστό. 

Όταν κανείς απαρνείται τον εαυτό του, τότε μπορεί να άρει και τον σταυρό του.  Σηκώνω τον σταυρό μου σημαίνει ότι έχω την δύναμη να ταπεινωθώ και να υποφέρω ακόμη και όταν δεν φταίω, γιατί ο Χριστός ανέβηκε στο Σταυρό από αγάπη για εμάς. Κάθε δοκιμασία, κάθε θλίψη, κάθε δυσκολία είναι σταυρός όταν γίνεται εκούσια, χάρην της ομόνοιας, της αγάπης, της συνεργασίας, της
επιλογής μας να ζήσουμε αγαπημένοι.

 
Ο σύγχρονος κόσμος προσπάθησε να πείσει τους ανθρώπους ότι η ελευθερία ταυτίζεται μονάχα με την διεκδίκηση δικαιωμάτων, την διεκδίκηση υλικών αγαθών. Αποδείχτηκε και αποδεικνύεται συνέχεια ότι ένα τέτοιο οικοδόμημα μπορεί να καταρρεύσει.

Τόνισε πως “Η αληθινή ελευθερία βρίσκεται όταν διεκδικείς την διάθεση να προσφέρεις, να διακονείς και όχι να σε διακονούν. Αληθινή ελευθερία είναι να αγαπάς, να προσφέρεις, να στέκεσαι πλάι σε αυτόν που πονά και σε έχει ανάγκη. Κριτήριο της αληθινής ελευθερίας είναι η καρδιά μας και η συνείδησή μας. Πραγματική ελευθερία είναι να πάψει να ζει μέσα μας το εγώ και να ζει ο Χριστός.