Δε, 22/07/24 | 20:47

ΣΥΝΟΔΕΥΣΕ ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Φθιώτιδος: Σεβόμαστε τους πάντες αλλά αξιώνουμε σεβασμό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε από τον Πειραιά ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών.

Από το πρώτο λιμάνι της χώρας, ο ποιμενάρχης της Ρούμελης που συνόδευσε ιερά λείψανα αγίων από την ιστορική μονή Αγάθωνος στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιά, μίλησε για την θρησκευτική ελευθερία αλλά και τον σεβασμό που αρμόζει σε κάθε έθνος και ταυτότητα.

“Mιλάνε πολλοί στις ημέρες μας για θρησκευτική ελευθερία λες και ξεκίνησε η ιστορία της ανθρωπότητας τον 16ο ή 17ο αιώνα. Λες και πριν την νεωτερική εποχή, κόσμος δεν υπήρχε ή ζούσαμε στο σκοτάδι. Ξεχνώντας τις θυσίες και τα μαρτύρια των αγίων της Εκκλησίας και το αίμα αυτό των αντιστασιακών μαρτύρων. Και η αντίστασή τους ήταν μια βαθύτατα πνευματική και πολιτική πράξη, απέναντι σε ένα τυραννικό καθεστώς που δεν ήθελε να σεβαστεί την δυνατότητα να λατρεύουν τον Θεό τους. Δεν ζητούσαν κάτι άλλο οι μάρτυρες της Εκκλησίας. Τι ζητούσε στα 113 του χρόνια ο Άγιος Χαράλαμπος; Να κυβερνήσει τον κόσμο ή να ρίξει κάποιο καθεστώς; Ζητούσε το αυτονόητο. Τα γεράματά του να μπορεί είναι ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά και να μπορεί να λατρεύει τον Θεό. Και χάρη στην δική του θυσία αλλά και εκατομμυρίων άλλων μαρτύρων φτάσαμε το 313 π.Χ. στο διάταγμα των Μεδιολάνων και στο άρθρο 9 του Συντάγματος σήμερα σε όλες τις κατακτήσεις που οφείλουμε και εμείς ως χριστιανοί να εξασφαλίσουμε και να περιφρουρήσουμε.

Αναφερόμενος στους αγώνες της Ιεράς Μονής Αγάθωνος για την ελληνική ανεξαρτησία, ο κ. Συμεών τόνισε πως “η Μονή Αγάθωνος υπήρξε πρωτοπόρος σε αγώνες εθνικούς. Τόσο στην ελληνική Επανάσταση όσο και στον αντιστασιακό αγώνα. Με κοινό διακύβευμα όλων των αγώνων την θρησκευτική ελευθερία. Και είτε αρέσει σε κάποιου είτε όχι, πρώτα υπερ πίστεως και ύστερα υπερ πατρίδος. Γιατί πατρίδα χωρίς πίστη, χωρίς θρησκευτική ελευθερία και σεβασμό, δεν είναι πατρίδα. Πατρίδα σήμαινει ανήκω κάπου, έχω ταυτότητα. Κι ένας αληθινός πατριώτης δεν μπορεί ποτέ να είναι εθνικιστης και φονταμενταλιστής. Ένας αληθινός πατριώτης σέβεται την ταυτότητα των άλλων. Αλλά πρώτιστα πρέπει να σεβαστεί την δική του ταυτότητα, να την διαφυλάξει και να την περιφρουρήσει”.

Έκλεισε λέγοντας ότι αυτή είναι η παρακαταθήκη των μαρτύρων της Εκκλησίας και αυτή είναι η πρόκληση για όλους εμάς. Τους χριστιανούς του σήμερα, που δεν έχουμε να φοβηθούμε ούτε τον διάλογο, ούτε την επικοινωνία, ούτε την πληθώρα των πληροφοριών. Αυτό που έχουμε να φοβηθούμε είναι τα δικά μας ελλείματα και μειονεξίες. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε παιδιά αυτών των μαρτύρων και παιδιά του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος έμεινε πιστός και ακέραιος στην διακονία της θρησκευτικής ελευθερίας, της λατρείας και της ελευθερίας του πολιτισμού. Απόδειξη ότι ήταν ανιδιοτελής, στο τέλος της ζωής του να καταθέσει τα αυτοκρατορικά του διάσημα. Αυτό είναι προς έπαινό του και προς πιστοποίηση της αγιότητάς του και του μεγαλείου. Αυτό καλούμαστε να διακονήσουμε κι εμείς και να το διατρανώσουμε. Σεβόμαστε τους πάντες, αλλά αξιώνουμε κι εμείς σεβασμό.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε ρήσεις του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ πως “αυτοί οι οποίοι πολλές φορές τολμούν να μέμφονται την Ορθόδοξη Εκκλησία για δήθεν δυσμενή μεταχείριση, άλλων κοινοτήτων και θρησκευτικών μορφωμάτων, ας τολμήσουν να κάνουν, αυτά που κάνουν εις βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε άλλες παραδόσεις, για να δοκιμάσουν τι θα πει φονταμενταλισμός και έλλειψη σεβασμού στις θρησκευτικές ελευθερίες”.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ