Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 12:25

ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ: Ψεύτικη η λάμψη του «κόσμου της διανόησης και του πνεύματος», κρύβει μέσα της βρωμιά και δυσωδία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Για την αληθινή λάμψη των Αγίων αλλά και τη φαινομενική λαμπρότητα που επί χρόνια προβαλλόταν αλλά στις μέρες μας βλέπουμε να αποκαθηλώνεται έκανε λόγο από την ορεινή Καρυά της Υπάτης ο μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συμεών.

“Έλαμψε πραγματικά ο Άγιος Χαράλαμπος, έλαμψε και λάμπει και θα λάμπει για πάντα”, σημείωσε ο κ. Συμεών προσθέτοντας πως “έλαμψε και θα λάμπει σε χρόνια δύσκολα, όπως τα χρόνια της τουρκοκρατίας π.χ., σε αυτόν εδώ τον τόπο, σε χρόνια ελευθερίας, σε συνθήκες οποιεσδήποτε, κοινωνικές, πολιτειακές ή οικονομικές”, καθώς όπως τόνισε “η λάμψη των Αγίων δεν επηρεάζεται από τις περιστάσεις αυτού του κόσμου”.

“Έλαμψε δια του μαρτυρίου, όμως δεν έλαμψε με ψεύτικα φώτα, δεν έλαμψε με επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν έλαμψε μέσα από μία εικόνα, δεν έλαμψε μέσα από ένα φτιασίδωμα, δεν έλαμψε μέσα από ένα ψεύτικο περιτύλιγμα, αλλά έλαμψε με το μαρτύριο, έλαμψε δηλαδή με τη μαρτυρία, την οποία υπέγραψε με το αίμα της καρδιάς σου, την μαρτυρία της αλήθειας, την μαρτυρία της αγάπης, την μαρτυρία του Ιησού Χριστού”. συμπλήρωσε.

Ο μητροπολίτης Συμεών αντιπαρέβαλε στη συνέχεια τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από τις υποθέσεις κακοποίησης και εκμετάλλευσης στον χώρο του θεάτρου και του αθλητισμού σημειώνοντας με νόημα πως “βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες για έναν άλλο λαμπερό κόσμο, αυτόν που μέχρι πρότινος τα μέσα ενημερώσεως, οι ταγοί αυτού του κόσμου τον ονόμαζαν «πνευματικό κόσμο», «κόσμο της διανόησης και του πνεύματος» διαπιστώνουμε με οδύνη ότι εν πολλοίς ή εν μέρει, ένα κομμάτι τουλάχιστον, έλαμπε και αυτό, αλλά δια του μαρτυρίου του άλλου, δια του μαρτυρίου των άλλων, δια του μαρτυρίου της κακοποίησης, δια του μαρτυρίου του εργασιακού εκφοβισμού, δια του μαρτυρίου της βίας, της διαφθοράς, της ανηθικότητας, με μία λάμψη λοιπόν εξωτερική, μία λάμψη ψεύτικη, που κρύβει μέσα της πολύ βρωμιά και πολύ δυσωδία και αυτά τα οποία βλέπουμε και ακούμε δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που πράγματι γίνονται, γινόντουσαν και ενδεχομένως αν δεν μετανοήσουμε εμείς οι άνθρωποι να συνεχίσουν να γίνονται”.

“Κι όμως ο Άγιος Χαράλαμπος έρχεται και σήμερα να μας πει, ότι η πραγματική λάμψη δεν βρίσκεται γύρω από πρόσωπα φανταχτερά, γύρω από ονόματα και αστέρες, γύρω από κυκλώματα εξουσίας, γύρω από κυκλώματα ελίτ διαφθοράς και διαπλοκής, στα οποία για να εισέλθεις πρέπει να πουλήσεις ψυχή και σώμα, αξιοπρέπεια και καρδιά, αρχοντιά  και προσωπικότητα, αλλά η λάμψη η πραγματική έρχεται όταν είσαι αποφασισμένος να μαρτυρήσεις για την αλήθεια και για την αγάπη, για την αξιοπρέπεια και την Ελευθερία. Να μένεις αγέρωχος και πιστός, να επαναστατείς και να αντιστέκεσαι, να στέκεσαι όρθιος μπροστά στη λαίλαπα, να μιλάς, να αποκαλύπτεις, να φανερώνεις, να έχεις παρρησία και θάρρος και να τρέχεις σε καθαρές πήγες, εκεί που υπάρχει η αλήθεια  και η ζωή”, υπογράμμισε ο μητροπολίτης Φθιώτιδος.

“Μπορεί αυτές οι πηγές να είναι ταπεινές, να είναι έξω από το μιντιακό και επικοινωνιακό σύστημα”, είπε κλείνοντας, “όμως η αλήθεια δεν βρίσκεται στον κρότο, η αλήθεια βρίσκεται στη γνησιότητα, στην αυθεντικότητα, στην αυτοθυσία, στην καλοσύνη και στην αγάπη”.

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος τέλεσε σήμερα την αρχιερατική θεία λειτουργία για την εορτή του αγίου Χαραλάμπους στην Καρυά της Υπάτης ενώ χθες χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στον Άγιο Χαράλαμπο Μώλου Λοκρίδος.

Μετά, δε, τη σημερινή θεία λειτουργία, ο κ. Συμεών επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο στα Λουτρά Υπάτης, τα οποία είχαν πληγεί από την φονική κακοκαιρία “ΙΑΝΟΣ” και που τα παιδιά στην κυριολεξία είχαν σωθεί μέσα από την υδάτινη λαίλαπα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ