Για την ματαιότητα του πλουτισμού και της συγκέντρωσης δύναμης και ευμάρειας ιδιαίτερα στις πρωτόγνωρες ημέρες της πανδημίας, μίλησε ο μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών. Απο τον μητροπολιτικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στο θέμα που απασχολεί και ταλανίζει όλο τον πλανήτη και τις οδυνηρές συνέπειες σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Τον κορονοϊό.

«Τι να τις κάνει κανείς όλες αυτές τις αυταπάτες, με τις οποίες ο κόσμος ο σύγχρονος έντυσε το όραμα της ευζωίας του; Ήρθε ένας ιός, μία αρρώστια, ένα μικρόβιο, μία πανδημία και κατέρρευσε και γκρέμισε και απομυθοποίησε τα πάντα. Ξεφτίλισε τους πάντες και τα πάντα: συστήματα, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια ολόκληρα, σχολές ολόκληρες, φόρουμ Διεθνή, τα πάντα. Οικονομία, ισχυρές επιχειρήσεις, αυτοκρατορίες, κολοσσούς. Όλα υπεκλίθησαν, προσκύνησαν και προσκυνούν έναν ιό, που έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του!!”

Μάλιστα τόνισε ότι “και όταν ακόμα βρεθεί το εμβόλιο και βρεθούν οι λύσεις και οι απαντήσεις, που η αγάπη του Θεού δεν θα μας αφήσει και θα βρεθούν, θα έχει να μαζεύει η ανθρωπότητα για πολύ καιρό τα κομμάτια της».

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος υπογράμμισε πως ο πραγματικός πλούτος δεν είναι η αγωνία για την απόκτηση περισσότερων υλικών αγαθών αλλά η ανακάλυψη του Θεού στο πρόσωπου του διπλανού. “Τι είναι αυτό τελικά που μπορεί να με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο; Τι είναι αυτό που μπορεί πραγματικά να με γεμίσει; Είναι το να αντιμάχομαι και να ανταγωνίζομαι γύρω από τα υλικά αγαθά και από τα κέρδη; Ή μήπως είναι να βρω στο πρόσωπο του άλλου ανθρώπου τον ίδιο τον Θεό;”.

Πρόσθεσε πως “ο άλλος δεν είναι ο αντίπαλος μου, αλλά η εικόνα του Θεού στη ζωή μου, είναι ο Χριστός που φανερώνεται στη ζωή μου, είναι ο άγγελός μου, με τον οποίο μου δίνεται η δυνατότητα να συνυπάρξω, μου δίνεται η δυνατότητα τώρα σε αυτή την υγειονομική κρίση και πανδημία, να υποβληθώ σε θυσίες, ακόμη και να τον στερηθώ, να υποβληθώ σε μικρές ασκήσεις, σε μικρή νηστεία, προκειμένου να ζήσουμε, να ξεπεράσουμε τη δυσκολία, να βοηθήσουμε αυτούς που μάχονται μέσα στα νοσοκομεία, μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας, στην πρώτη γραμμή της προσφοράς. Να κρατηθώ και να μείνω στο σπίτι μου, να τηρήσω αποστάσεις, να φυλάξω κάποια υγειονομικά μέτρα. Είναι η άσκηση και η νηστεία που μου ζητά ο Θεός τούτη την ώρα, για να προστατεύσω τον αδελφό μου, για να προστατεύσω την κοινωνία”.