ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Nα συμμετάσχουμε στη χαρά των αγίων Πάντων και να γίνουμε μέρος αυτής της εορτής μέσα από τη δίκη μας αγιότητα ήταν η πρόσκληση που έστειλε από την Υπάτη Φθιώτιδος ο επιχώριος μητροπολίτης κ. Συμεών.

“Αυτός ακριβώς είναι ο καρπός του Αγίου Πνεύματος μέσα στη ζωή της Εκκλησίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συμεών από τον ιερό ναό του αγίου Γεωργίου όπου βρέθηκε σήμερα το πρωί για να τελέσει τη θεία λειτουργία για την εορτή των αγίων Πάντων και πρόσθεσε πως “ο Θεός δεν κρατάει την αγιότητα για τον εαυτό του αλλά θέλει να τη μοιραστεί μαζί μας. Μας καλεί έτσι να βρεθούμε σε αυτή την Θεοκοινωνία που αποτελεί την κορύφωση του ανθρωπισμού και να εγγραφούμε και εμείς στο πνευματικό αυτό ληξιαρχείο που είναι το αγιολόγιο της Εκκλησίας μας”.

Παίρνοντας αφορμή από το βιβλίο του Πεντηκοσταρίου το οποίο σήμερα κλείνει, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος σημείωσε πως “τελειώνει έτσι μια πορεία και ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα μιας πνευματικής προετοιμασίας εκατό και πλέον ημερών που η Εκκλησία μας το προσφέρει κάθε χρόνο”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως όπως και οι επαγγελματίες αθλητές κάνουν ένα πρόγραμμα προετοιμασίας προκειμένου να επιτύχουν μέσα στην επόμενη χρονιά έτσι και η Εκκλησία μας έρχεται κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για να μας προετοιμάσεικαι εμάς “μέσα από τη νηστεία, τη μετάνοια, την εξομολόγηση αλλά και με όλη την ασκητική της πρόταση για να πετύχουμε το δικό μας προσωπικό πνευματικό πρωτάθλημα“.

Θέλοντας να θέσει τις σωστές προϋποθέσεις μέσα από τις οποίες θα γίνουμε πραγματικά αναστημένοι άνθρωποι, ο κ. Συμεών επεσήμανε πως η Εκκλησία μας καλεί από την πρώτη κιόλας μέρα να εφαρμόσουμε αυτές τις προϋποθέσεις αφού αποτελούν τη βάση του πνευματικού μας αγώνα. “Δηλαδή τη συγχώρεση, την αγάπη, την ανοιχτωσιά, την καλοσύνη αλλά και το να μπορέσουμε να υπερβούμε το παρελθόν. Να περάσουμε στρεβλώσεις, αγκυλώσεις, κακίες, παθογένειες, να κοιτάξουμε μπροστά ώστε να δώσουμε ευκαιρίες και στον άλλο άνθρωπο. Να μιλήσουμε μαζί του, να τον ακούσουμε και να μας ακούσει. Να αφουγκραστούμε τον κόσμο του και να ανοίξουμε έτσι την καρδιά μας σε μια σχέση τιμιότητας και ουσίας”.

Παράλληλα, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος συμπλήρωσε πως όλος ο αγώνας ενός Χριστιανού “δεν γίνεται για να γίνει απλά ένας καλός άνθρωπος μέσα στον κόσμο αφού καλούς ανθρώπους θα δούμε και εκτός χριστιανισμού. Θα συναντήσουμε ακόμη και αυτούς που είναι μηδενιστές, που δεν πιστεύουν τίποτα, που ζουν την απόλυτη απαισιοδοξία και απελπισία μπορεί όμως να είναι πολύ καλοί άνθρωποι και να μην πειράζουν κανέναν. Η Εκκλησία όμως δεν θέλει να γίνουμε απλώς καλοί άνθρωποι αλλά μας καλεί να γίνουμε άγιοι άνθρωποι”.

Επιδιώκοντας να περιγράψει το πόσο απαξιώνεται ο άνθρωπος στο όνομα της προόδου και του ανθρωπισμού, ο κ. Συμεών τόνισε πως ζούμε σε μια εποχή που κυριαρχεί το παράδοξο, αφού “ο άνθρωπος από πρόσωπο το οποίο χρήζει φροντίδας, βοήθειας, χειραφέτησης και μόρφωσης βρίσκεται σε μια περιθωριοποίηση και περιφρόνηση. Μετριέται απλά ως ένας αριθμός φορολογικού μητρώου, ως ένα κρούσμα ή απλά ως ένα αντικείμενο μιας παραγωγικής μηχανής”, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως ακόμη πολλές φορές η απώλεια ανθρώπων “θεωρείται και ευεργεσία αφού πολλοί πιστεύουν ότι έτσι θα υπάρξει αναδιάταξη του πληθυσμού και ανανέωση του παραγωγικού δυναμικού”.

Αναφερόμενος στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δήθεν ατομικές ελευθερίες του, ο μητροπολίτης Φθιώτιδος διερωτήθηκε, “πόσες φορές δεν έχουμε δει στο όνομα όλων αυτών να εξευτελίζεται η ανθρώπινη προσωπικότητα και να γίνεται αντικείμενο ηδονής, βίας, κυριαρχίας και κακοποίησης”, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η Εκκλησία εξακολουθεί ακόμη και σήμερα με τη δική της πρόταση “να προσφέρει τη μεγαλύτερη τιμή και ευλογία που μπορεί να προσφέρει κανείς στον κάθε άνθρωπο, την προοπτική δηλαδή της αγιότητας. Έρχεται έτσι στον κόσμο αυτό για να δώσει πρόσβαση σε όλους μας ώστε να μπορέσουμε να αρπάξουμε την ευκαιρία αυτή και να γίνουμε άγιοι της Εκκλησίας μας”.

Ο κ. Συμεών έκλεισε με την προτροπή να μην απελπιζόμαστε και να μη μένουμε προσκολλημένοι στο παρελθόν αλλά να κοιτάζουμε το μέλλον, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “η αγιότητα είναι ένα ισότιμο προσκλητήριο και δεν αποκλείει κανέναν. Η αληθινή δημοκρατία βρίσκεται μέσα στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας όπου χωράνε οι πάντες ανεξαιρέτως”, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια ο μητροπολίτης Φθιώτιδος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του ολοκαυτώματος της Υπάτης.