Τρίτη 28 Μαΐου 2024 | 2:07

Φωτισμός και Χάρη

Γραφείο Ρεπορτάζ
Γραφείο Ρεπορτάζhttp://www.orthodoxia.info
Κείμενα από την συντακτική ομάδα του orthodoxia.info.

Του ιδίου συγγραφέα:

Κυριακή του Πάσχα

(Πράξ.  α΄ 1 – 8 )

Στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων, από το οποίο έχει παρθεί το σημερινό κείμενο, αναφέρονται πολλά από εκείνα που έκαναν οι άγιοι απόστολοι για την ίδρυση και επέκταση της Εκκλησίας στον κόσμο.

Ο Λουκάς είναι ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, ο οποίος καταγράφει την ιστορία ίδρυσης της Εκκλησίας κατά την ημέρα της Πεντηκοστής στα Ιεροσόλυμα, αλλά και την εξάπλωσή της από την Παλαιστίνη μέχρι τη Ρώμη.

Ο Λουκάς αναφέρει ότι μετά τα Πάθη Του ο Κύριος εμφανίστηκε αρκετές φορές στους μαθητές Του, μέσα σε σαράντα μέρες, με την επιθυμία να αποδείξει σε αυτούς ότι είναι ζωντανός, γι’ αυτό τους προέτρεψε να τον αγγίξουν, να τον ψηλαφίσουν, για να βεβαιωθούν και να πεισθούν ότι έχει αληθινή ανθρώπινη σάρκα και οστά.

Τους κάλεσε να φάνε μαζί Του για να τους αποδείξει ότι δεν είναι φάντασμα και με αυτόν τον τρόπο να διαπιστώσουν την πραγματικότητα της Αναστάσεώς Του.

Ο Χριστός είναι ζωντανός, διδάσκει συγκλονιστικές και μοναδικές αλήθειες και αναφέρεται στη Βασιλεία των Ουρανών. Δίνει τη διαβεβαίωση ότι ο Θεός Πατέρας θα στείλει στους μαθητές το Άγιο Πνεύμα, γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουν στην Ιερουσαλήμ και κάνει λόγο για τη διαφορετικότητα του Βαπτίσματος του Ιωάννη που δηλώνει δημόσια μετάνοια, από το Βάπτισμα του Αγίου Πνεύματος το οποίο αποτελεί Βάπτισμα άφεσης αμαρτιών, αναγέννησης και φωτισμού του όλου ανθρώπου.

Οι μαθητές δεν κατανοούν εκείνη τη στιγμή τους λόγους του Διδασκάλου για το Βάπτισμα εν Πνεύματι Αγίω, πιστεύουν ότι θα αποκτήσουν θέση ισχυρή απέναντι στο Ρωμαϊκό ζυγό, ότι θα κατέχουν εξουσία και δύναμη κοσμική δίπλα σε έναν επίγειο βασιλιά.

Δε μπόρεσαν να  καταλάβουν το πνευματικό και υψηλό νόημα των λόγων του Ιησού και αυτή η αντιμετώπιση από την πλευρά τους φανερώνει την έλλειψη φωτισμού από το Άγιο Πνεύμα, άλλωστε δεν είχαν λάβει ακόμη Χάρη και φωτισμό από τον Ουρανό.

Όταν έφτασε ο καιρός της έλευσης του Αγίου Πνεύματος, άρχισαν να κατανοούν πλήρως τα κεκρυμμένα μυστήρια, απέκτησαν το χάρισμα να ομιλούν γλώσσες που δεν είχαν ποτέ διδαχθεί και ολόκληρη η ύπαρξή τους φωτίσθηκε από τη Χάρη του Θεού. Έτσι, η ζωή τους έγινε μία ζωντανή μαρτυρία της μοναδικής Αλήθειας, σε ολόκληρη την οικουμένη.

Οι μαθητές του Χριστού, αν και δεν ανήκαν στην ελίτ της τότε αριστοκρατίας, ούτε στις τάξεις των πολιτικά ισχυρών και οικονομικά δυνατών, ούτε στους κύκλους της διανόησης που η διαφθορά, η κατάπτωση και η έπαρση ήταν το κύριο χαρακτηριστικό τους, κατάφεραν με την πραγματική πίστη τους να αντιμετωπίσουν με επιτυχία κάθε δυσκολία και να διδάξουν, να κάνουν πράξη όλα όσα τους είπε και τους δίδαξε ο Κύριος και Διδάσκαλός τους.

Οι μαθητές ακολούθησαν την προτροπή του: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αυτούς τηρείν πάντα όσα ενετειλάμην υμίν» (Ματθ.28,19-20).

Από αγράμματοι, άσημοι, αδύναμοι και φτωχοί ψαράδες, έγιναν αλιείς ανθρωπίνων ψυχώνκαι οι κατεξοχήν συνεχιστές του έργου του Χριστού, αφού μόνο σε αυτούς είπε: «Εγώ εξελεξάμην υμάς, και έθηκα υμάς ίνα υμείς υπάγετε και καρπόν φέρητε, και ο καρπός υμών μένη» (Ιωάν.15,16).

Οι μαθητές δεν κράτησαν για τον εαυτό τους τη Χάρη, ούτε τη χαρά της σωτηρίας, αλλά μετέδωσαν τα χαρίσματα που έλαβαν από τον Θεό σε κάθε άνθρωπο χωρίς εξαιρέσεις.

Σήμερα, εμείς οι βαπτισμένοι σύγχρονοι μαθητές Του, οι προικισμένοι με την ίδια Χάρη και το φωτισμό, έχουμε αξιολογήσει και αξιοποιήσει αυτόν τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας ή παραμένουμε τυφλωμένοι εγωιστές μίας αλλόκοτης ζωής;

Σήμερα, εμείς οι λεγόμενοι χριστιανοί, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε το χάρισμα του Ουρανού που θα μας φωτίσει και θα μας καταστήσει πραγματικά ευτυχισμένους, μακάριους κατά το λόγο του Κυρίου: «μακάριοι οἱ μὴ ἰδόντες καὶ πιστεύσαντες»; ( Ιωάν. 20, 24-31).

Ας αναρωτηθούμε φίλοι μου!!

Γι’ αυτό… αξίζει να αποτελέσουμε ζωντανά παραδείγματα αυθεντικής πίστης, χριστιανικής μαρτυρίας και διδασκαλίας, σε έναν κόσμο επιστημονικά και τεχνολογικά εξελιγμένο αλλά με «ληγμένη – αλλοιωμένη» άποψη και θέση για την αλήθεια της Χριστιανικής Φιλοσοφίας.

Ας γίνουμε λοιπόν το άλας που θα προσθέσει ποιότητα και γεύση στην ανάλατη και άνοστη ζωή που μας προσφέρει ο κατά τα άλλα σύγχρονος κόσμος… ο κόσμος που μας κρατάει δέσμιους σε μία πορεία σκοτεινή, δίχως φωτισμό και Χάρη, γεμάτη σκάνδαλα από στυγνούς εκμεταλλευτές του Ονόματός Του και από… διάφορους μιμητές του Ιούδα.  


*Ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης είναι ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ