Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022 | 0:48

Με φόντο την Αγία Σοφία οι επαφές του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας μεταξύ άλλων αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις επαφές που έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην Αθήνα.

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε αρχικά με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά πως αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται “στη βαριά σκιά της πρόσφατης απόφασης της Τουρκίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί”. Μια απόφαση που, όπως είπε η κ. Σακελλαροπούλου “πλήττει ανεπανόρθωτα τον τον Ελληνισμό και τον χριστιανικό κόσμο και πληγώνει βαθύτατα όλους εκείνους οι οποίοι, ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, αντιλαμβάνονται ότι ένα κορυφαίο μνημείο της ανθρωπότητας, όπως η Αγία Σοφία, δεν μπορεί να εργαλειοποιείται ούτως ώστε να υπηρετούνται στόχοι ξένοι προς αυτό και τη διαθρησκευτική του ακτινοβολία”.

Η Αγία Σοφία “κατάφερε τον τελευταίο αιώνα να λειτουργήσει ως ένας χώρος συνάντησης και ενότητας των πολιτισμών και ένα πεδίο ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκειών. Η μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος απομακρύνει την Τουρκία από τις αξίες του Κοσμικού Κράτους και τις αρχές της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού και διχάζει ανεπίτρεπτα, νομίζω, την περιοχή μας”, συνέχισε η ΠτΔ και πρόσθεσε πως “η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να αγωνιστούν, να κινητοποιηθούν με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να διαφυλαχθεί αυτός ο οικουμενικός χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας και να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια”.

Ο κ. Αναστασιάδης από την πλευρά του χαρακτήρισε αποκορύφωμα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας “την προχθεσινή ενέργεια της μετατροπής ενός πολιτιστικού μνημείου, σύμβολο για τον Χριστιανισμό, αλλά πολιτιστικού μνημείου και για ολόκληρη την ανθρωπότητα σε τέμενος”.

“Το μέγα ερώτημα δεν είναι”, σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, “εάν φραστικά καταδικάζεται η Τουρκία. Η κύρια αγωνία είναι πως συμπεριφέρεται ο διεθνής παράγων μπροστά σε μια δύναμη που δυστυχώς ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο κατά το δοκούν”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη

“Η απόφαση για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας μας πληγώνει ως Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους αλλά και ως πολίτες του κόσμου” είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο και επανέλαβε τη θέση πως το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, “ούτε καν ευρωτουρκικό” – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε – αλλά “παγκόσμιο και πανανθρώπινο ζήτημα. Και με την οπισθοδρομική αυτή κίνηση η Τουρκία επιλέγει να κόψει δεσμούς με τον δυτικό κόσμο και τις αξίες του”.

“Η Αγία Σοφία ακολούθησε μια οικουμενική τροχιά”, είπε ο Πρωθυπουργός. “Υπήρξε ορθόδοξη εκκλησία, καθολική εκκλησία, όπως και μουσουλμανικό τέμενος. Τελικά όμως αναδείχθηκε σε παγκόσμιο μνημείο, κάτι που δεν αλλάζει. Γι’ αυτό και όσοι το βεβηλώνουν, με το βυζαντινό του όνομα το αποκαλούν” συνέχισε και πρόσθεσε με νόημα πως “τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε, τέλος, “αν είναι δίκαιο να εξακολουθεί η UNESCO να δωρίζει την τεράστια αίγλη της αλλά και όσα αυτή συνεπάγεται στη χώρα που υποτίθεται ότι το φιλοξενεί” και δήλωσε πως απέναντι “σε αυτή την μικρόψυχη πρωτοβουλία της γείτονος η Ελλάδα μελετά την αντίδρασή της σε όλα τα επίπεδα. Η Αγία Σοφία άλλωστε έχει προειδοποιήσει εδώ και αιώνες κάθε επισκέπτη με το ρητό στην κρήνη της ‘νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν'”.

“Η Αγία Σοφία είναι μια πολιτιστική κληρονομιά που δεν ξεχωρίζει θρησκευτική ταυτότητα αλλά ήταν ένα σύμβολο ενός μεγαλουργήματος του 5ου αιώνα” είπε από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος. “Συνεπώς”, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, “από κοινού θα ενεργήσουμε, και μαζί μας οι απανταχού πολιτισμένοι άνθρωποι, πολιτικοί και πολίτες, ώστε να σταλεί ισχυρό μήνυμα ότι είναι αδιανόητο τη σύγχρονη εποχή να περιφρονούνται με τόση αμετροέπεια πολιτιστικά κληρονομήματα”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ