Την ευκαιρία να εισέλθουν στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη αλλά και τηρώντας το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, τα Κούλουμα, έδωσε για ακόμη μια χρονιά στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής η ενορία της αγίας Κυριακής στη Φιλυριά Γουμένισσας.
Μπορεί να είναι μικρή ενορία, αλλά έδώ και δέκα χρόνια έχει καθιερώσει την Καθαρά Δευτέρα το πρωί να τελείται στον ναό η ακολουθία του όρθρου, των ωρών και του εσπερινού, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, διαβάζονται λόγοι Πατέρων της Εκκλησίας που αφορούν στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη νηστεία ενώ ακολουθεί επίκαιρη ομιλία καθώς και δεξίωση με νηστίσιμα εδέσματα.
Έτσι, χθες το πρωί, οι κάτοικοι της ενορίας αλλά και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή προσήλθαν στον ναό για να ξεκινήσουν τη νηστεία και το στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τις ευχές της Εκκλησίας.
Στο τέλος της ακολουθίας, ο θεολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος μίλησε στο εκκλησίασμα για τα είδη της νηστείας και την εγκράτεια με τα οποία οι πιστοί προετοιμάζονται ώστε να συμμετάσχουν στα Πάθη αλλά και την Ανάσταση του Κυρίου.
“Η Εκκλησία μας μας συνιστά και μας προτρέπει από σήμερα να καθαρίσουμε τους εαυτούς μας από παντός μολυσμού σαρκός και πνεύματος και να στολίσουμε τις ψυχές μας με έργα αγάπης, ελεημοσύνης, με έργα που έχουν το πνεύμα της επιείκειας, της συγχωρητικότητας και της ταπεινοφροσύνης”, ανέφερε συγκεκριμένα.
Μιλώντας για τη νηστεία, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι “νηστεία σημαίνει πείνα για τον Θεό”. Ακόμη, μεταφέροντας τα λόγια του Ρώσου θεολόγου και συγγραφέα π. Αλέξανδρου Σμέμαν, εξήγησε ότι “με τη νηστεία, που μας διατηρεί σε κατάσταση πείνας, ασκούμαστε να λαμβάνουμε την τροφή και τη ζωή ευχαριστιακά. Να τη λαμβάνουμε ως δώρο από τα χέρια του Θεού. Η νηστεία, ως πείνα και δίψα, ανοίγει άλλες προοπτικές, άγνωστες παντελώς στον κορεσμένο άνθρωπο. Δίνει στην τροφή και τη ζωή τη γεύση της ευλογίας και της ευχαριστίας. Βλέποντας το ψωμί και το νερό ως δώρο του Θεού, ανακαλύπτεις τελικά παντού γύρω σου τα κρυμμένα δώρα Του”.
Ο εφημέριος του ναού π. Σταύρος Καρεκλάς, κατά την απόλυση, ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους για τη στήριξή τους στις δραστηριότητες της ενορίας. Επίσης, τους παρότρυνε να τήρησουν τη νηστεία, στο μέτρο του δυνατού, και να την αφιερώσουν “στη νεολαία που πλήττεται από την ανεργία”.
Μετά το τέλος της ακολουθίας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν τα νηστίσιμα κεράσματα που προσφέρει κάθε χρόνο η ενορία της αγίας Κυριακής και να εορτάσουν τα καθιερωμένα Κούλουμα στον χώρο του ναού.