Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 7:21

Φιλυριά Γουμένισσας: Όταν η Σαρακοστή ξεκινά ακολουθώντας την παράδοση

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την ευκαιρία να ξεκινήσουν την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με μια κατανυκτική ακολουθία, όπως ορίζει η Εκκλησία, αλλά και να χαρούν το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας, τα Κούλουμα, σύμφωνα με την παράδοση, έδωσε για ακόμη μια χρονιά στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής η ενορία της αγίας Κυριακής στη Φιλυριά Γουμένισσας.

Πρόκειται για μια μικρή ενορία, η οποία, ωστόσο, έδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια έχει καθιερώσει την Καθαρά Δευτέρα το πρωί να τελείται στον ναό η ακολουθία του όρθρου, των ωρών και του εσπερινού, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό της ημέρας. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, διαβάζονται λόγοι Πατέρων της Εκκλησίας που αφορούν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη νηστεία ενώ ακολουθεί επίκαιρη ομιλία καθώς και δεξίωση με νηστίσιμα εδέσματα.

Έτσι, από νωρίς σήμερα το πρωί, οι κάτοικοι της ενορίας αλλά και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή προσήλθαν στον ναό για να ξεκινήσουν το στάδιο και τη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής με τις ευχές της Εκκλησίας.

Στο τέλος της ακολουθίας, ο θεολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Ιωάννης Παπαδόπουλος μίλησε στο εκκλησίασμα για την τριπλή νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τη νηστεία του σώματος, την εγκράτεια της γλώσσας και τη νηστεία από τους λογισμούς.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη νηστεία “παθοκτόνο” καθώς έχει στόχο να σκοτώσει τα πάθη μέσα μας. “Νηστεία μαζί με μετάνοια, προσευχή και συχνό εκκλησιασμό είναι αυτά που οι Πατέρες αλλά και οι ψαλμοί τονίζουν αυτή την εποχή”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο εφημέριος του ναού π. Σταύρος Καρεκλάς, κατά την απόλυση, ευχαρίστησε θερμά όσους προσήλθαν στον ναό για τη στήριξή τους στις δραστηριότητες της ενορίας. Υπογράμμισε, ακόμη, τη σημασία της Καθαράς Δευτέρας η οποία αποτελεί για τους πιστούς ημέρα μνήμης της εκδίωξης των Πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο, προτρέποντας “να μην ξεχνάμε την ουράνια πατρίδα μας αλλά να φροντίζουμε και την επίγεια γιατί, αν δεν έχουμε επίγεια πατρίδα, πού και πώς θα αγωνιστούμε για την ουράνια”.

Μετά το τέλος της ακολουθίας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευθούν τα νηστίσιμα κεράσματα που προσφέρει κάθε χρόνο η ενορία της αγίας Κυριακής και να εορτάσουν τα καθιερωμένα Κούλουμα στον χώρο του ναού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ