Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 | 17:03

Φαναρίου: “Σήμερα προσευχόμαστε και πονάμε. Ξυπνούν μνήμες”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν τον προσκυνηματικό ναό της Αγίας Βαρβάρας ομωνύμου δήμου για να αναπέμψουν δεήσεις και προσευχές προς την Παναγία, την Μητέρα του Θεού, Εκείνην που είναι το στόλισμα της γης και της οικουμένης, όπως τόνισε στην ομιλία του ο μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου που μέσα στο κέντρο του καλοκαιριού και ενώ ετοιμάζεται για την εορτή της Παναγίας, το λεγόμενο “Πάσχα του Καλοκαιριού”, έψαλε με ένα στόμα το “Χαίρε νύμφη, ανύμφευτέ”, θέλοντας οι φωνές να φτάσουν μέχρι την Κωνσταντινούπολη και την Αγιά Σοφιά, εκεί όπου σήμερα συντελέστηκε μια ιστορική (ανιστόριτη) βεβήλωση και ακούστηκε μουσουλμανική προσευχή μετά από 86 χρόνια.

Όπως τόνισε ο κ. Αγαθάγγελος “Καταθέτουμε σήμερα ότι η Αγιά Σοφιά, το στέμα της Βασιλεύουσας και ο καϋμος της ρωμιοσύνης που συνδέθηκε με τους πόνους και τις ελπίδες αυτού του λαού, η Αγιά Σοφιά είναι σύμβολο και ιδεά, είναι φάρος και φλόγα, τόπος και τύπος ζωής αθανάτου. Η Αγιά Σοφιά φωνάζει ότι δεν είναι ένα όμορφο οικοδόμημα, διαθέσιμο για κάθε χρήση, αλλά είναι ναός του Θεού, δομημένος μορφωποιημένος προς αυτήν την πίστη την ορθόδοξο.”

Υπογράμμισε ότι η υποκρισία, χλιαρότητα, αφωνία και συμφέροντα εμπόδισαν τον πνευματικό και δυτικό κόσμο να υφώσει την φωνή του απέναντι σε αυτό το ανοσιούργημα.

Έκλεισε λέγοντας ότι “Σήμερα προσευχόμαστε και πονάμε, θλίβεται η ψυχή μας και δακρύζουν τα μάτια μας. Ξυπνούν μνήμες. Η Εκκλησία πενθεί. Γι αυτό υψώνουμε φωνή ειρηνικής διαμαρτυρίας απέναντι στην βαναυσότητα, την βαρβαρότητα, τους χαλιφικούς αλαλαγμούς της οθωμανικής κυριαρχίας και την ύβρι να μετατραπεί ο ναός της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο Θεός όμως επιτρέπει να έρθει η δοκιμασία αυτή, ώστε να είναι θορυβώδης η πτώση των υβριστών”.

Τους ύμνους έψαλε ο βυζαντινός χορός “Αντιφωνικό Μέλος” υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη και χοράρχη Γεωργίου Καμαριάρη.

Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πλευρίτης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ