Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συναντάται αυτή την ώρα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο κ. Πομπέο, με ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε πως είναι τιμή του να συναντά τον Οικουμενικό Πατριάρχη και να επισκέπτεται τον Πατριαρχικό ναό. “Ως ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι βασικός εταίρος καθώς συνεχίζουμε να προασπίζουμε τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως” προσθέτει.

Στην ιδιαίτερη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, συζητήθηκαν θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ομογένειας της Πόλης και των Ορθοδόξων πιστών στην Τουρκία. για την Ορθοδοξία στον κόσμο, αλλά και για την πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου. Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και της Ομογένειας, η οποία αποτελεί ένα λαμπρό και δυναμικό τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας.

Επιπλέον συζητήθηκαν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το περιβάλλον, καθώς και για το Διαθρησκειακό διάλογο που έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και της καταλλαγής μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε ανταλλαγή απόψεων επί του ζητήματος του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο, για την εδραίωση της οποίας ενδιαφέρονται, όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε την ανάγκη προστασίας των Χριστιανών, αλλά και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μ. Ανατολής, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά από πολεμικές συγκρούσεις και ένας μεγάλος αριθμός τους βίωσε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι μητροπολίτες Σηλυβρίας Μάξιμος και Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος δήλωσε: «Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουμε την ευθύνη για την ενότητα και το καλό της Ορθοδοξίας και έναν σημαντικό ρόλο για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο. Και οι θρησκευτικές Κοινότητες μπορούν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στον πλανήτη, και όλοι το γνωρίζουμε αυτό».

Ο κ. Εμμανουήλ ρωτήθηκε αν τέθηκε το θέμα της Αγίας Σοφίας απαντώντας πως συζητήθηκε αλλά δεν είναι στην ευθύνη του να κάνει κάποιο σχόλιο. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ο κ. Βαρθολομαίος επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο ζήτημα και έχει εκφράσει τις απόψεις και την λύπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αυτή την πολιτική απόφαση.

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθεί στον Πατριαρχικό ναό του αγίου Γεωργίου.

Ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της περιοδείας του σε 7 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, όπου όμως δεν θα έχει επαφές με Τούρκους αξιωματούχους.

Φωτογραφίες: Twitter | @SecPompeo