Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 | 7:21

ΦΑΝΑΡΙ: Μνημόσυνο για τα θύματα του μεγάλου λιμού στην Ουκρανία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μνημόσυνο για τα θύματα του μεγάλου λιμού στην Ουκρανία το 1933 τέλεσε σήμερα στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Με αφορμή την 87η επέτειο του “Holodomor”, της προκληθείσας επισιτιστικής κρίσης στην Ουκρανία, ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε τα μεγάλα δεινά που υπέστη η ανθρωπότητα κατά τον 20ό αιώνα.

“Μεταξύ των τελευταίων, πρέπει να αναφέρουμε το Holodomor, τον Μεγάλο Λιμό στην Ουκρανία, που στόχευε στην εξόντωση επτά έως δέκα εκατομμυρίων ευσεβών Ουκρανών διά λιμοκτονίας, κατά τη διάρκεια των πιο φρικτών χρόνων του σοβιετικού καθεστώτος, από το 1932 έως το 1933, και το οποίο μνημονεύουμε προσευχητικά αυτή την ημέρα” σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

“Ο ουκρανικός όρος Holodomor αναφέρεται στον σκοπίμως προκληθέντα λιμό, το διαβολικό σχέδιο του σταλινικού συστήματος που είχε ως στόχο μια καλά σχεδιασμένη γενοκτονία ενός ιδιαίτερα ευσεβούς λαού, με σκοπό την εξάλειψη της χριστιανικής πίστης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας” πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος, “ενώ, παραδόξως, [εκείνη την περίοδο] ο Ουκρανικός λαός είχε ευλογηθεί με μια άφθονη συγκομιδή σιτηρών και άλλων αγαθών. Και ενώ οι άνθρωποι πέθαιναν από την πείνα, το σοβιετικό καθεστώς εξήγε τις καλλιέργειές τους στον κόσμο, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι η Ουκρανία ήταν μια ευημερούσα χώρα”.

“Ψάλλοντας το «αιωνία η μνήμη» γι’ αυτούς τους πιστούς, θυμόμαστε το τραγικό τους τέλος και δίδουμε την μαρτυρία σε όλη την ανθρωπότητα, ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε έναν τέτοιο δόλιο λιμό, αλλά αντίθετα, πρέπει να καταδικάζουμε το Holodomor, έτσι ώστε τέτοιες θηριωδίες να μην επαναληφθούν στην ιστορία της ανθρωπότητας” τόνισε στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε αναφορά και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2016, και η οποία υπογράμμισε ότι “οι ανταγωνισμοί και αι εχθρότητες εν τω κόσμω εισάγουν αδικίαν και ανισότητα εις την συμμετοχήν των ανθρώπων και των λαών εις τα αγαθά της θείας δημιουργίας. Στερούν από εκατομμύρια ανθρώπων τα βασικά αγαθά και οδηγούν εις εξαθλίωσιν της ανθρωπίνης υπάρξεως”, γι’ αυτό και “υπό τας τραγικάς ταύτας καταστάσεις, κατανοείται η τεραστία ευθύνη της Εκκλησίας διά την καταπολέμησιν της πείνης και πάσης άλλης μορφής ενδείας εν τω κόσμω” (Η αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν τω συγχρόνω κόσμω, ΣΤ΄, §§ 2 και 5).

Κλείνοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην πανδημία του κορονοϊού από την οποία υποφέρει ολόκληρος ο κόσμος και γεννά πολλά ερωτήματα στους ανθρώπους, προτρέποντας τους πιστούς, μιμούμενοι το παράδειγμα του πολυάθλου Ιώβ της Παλαιάς Διαθήκης, να μην απελπίζονται και να διατηρούν την πίστη και την ελπίδα τους στον ελεήμονα Θεό, τον οποίο πρέπει πάντα να εμπιστευόμαστε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ