Κόσμος

Fake News το ανάγνωσμα… Διαψεύδει ο Βινιτσας Συμεων τα περι επιστροφής

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Απάντηση στα δημοσιεύματα που τον θέλουν να ζητά την επιστροφή του στην υπό τη ρωσική Εκκλησία Σύνοδο της Ουκρανίας δίνει με ανακοίνωση του ο μητροπολίτης Βινιτσας Συμεών.

Ο ένας εκ των δυο Ιεραρχών της Ρωσικής Εκκλησίας που συμμετείχαν στην ενοποιητική σύνοδο του Κιέβου, ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στην ρωσική Εκκλησία τονίζοντας πως η πορεία προς την Αυτοκεφαλία είναι «μη αναστρέψιμη».

Ο μητροπολίτης Συμεών που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη της χώρας του κατά της απόφασης των παλαιών συνιεραρχών του ώστε να μπορέσει να έχει ξανά πρόσβαση στην Μητρόπολη και τους ναούς του, εμφανίστηκε από φιλορωσικά Μέσα ως αιτούμενος συγχώρηση και επιστροφή στον μητροπολίτη Ονούφριο.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Μητρόπολης Βινίτσας ο κ. Συμεών κάνει λόγο για πόλεμο πληροφοριών ο οποίος έχει ξεσπάσει στη χώρα και ζητά από τους πιστούς να ακούν μόνο όσα λέγονται από τον ίδιο και από τις επίσημες ανακοινώσεις που εκδίδει το γραφείο Τύπου του.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως στην Ελλάδα ανάμεσα στα γνωστά για τις φιλορωσικές τοποθετήσεις τους sites ήρθε να προστεθεί κι ένα ακόμη, το οποίο ανήκει σε μονή του Αγίου Όρους, τη Μονή Βατοπεδίου.

Η ιστοσελίδα παρά το γεγονός πως ανήκει σε εκκλησιαστικό φορέα υπό την άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου, εκτός του ότι αναπαρήγαγε την προπαγάνδα, αρνείται την ύπαρξη της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αλλαγή απόφασης και στάσης απέναντι στην αυτοκεφαλία φαίνεται όμως να δηλώνει και ο ένας εκ των συμμετεχόντων στην Ενωτική Σύνοδο, οι οποίοι αμέσως μετά έμειναν εκτός της Ουκρανικής Εκκλησίας. Ο τέως Μητροπολίτης Βίνιτσας κ Συμεών προσέφυγε σε τοπικό δικαστήριο ζητώντας να τοποθετηθεί επικεφαλής της Μητρόπολης».

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Ορισμένες συνιστώσες του Ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος

Μπάτσκας Ειρηναίος: Προσωπική θέσις ως προς την «Θέσιν της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας περί της εν Ουκρανία εκκλησιαστικής κρίσεως”

Γραφείο Ρεπορτάζ

«Έχασε» το δρόμο της προς την ΙΣΙ η απόφαση για την Ουκρανία και κατέληξε σε… επιτροπές

Ανδρέας Λουδάρος

Καθηγητής στην Τιφλίδα απολύθηκε λόγω υποστήριξης της ουκρανικής αυτοκεφαλίας

Σπύρος Παπαγεωργίου

Γεύμα Οικουμενικού με Κύπρου και Αλβανίας στην Αυστρία με «φόντο» το ουκρανικό

Ανδρέας Λουδάρος

Η μη αναχειροτονία κατά την διαχρονική συνείδηση της Εκκλησίας

Θεόδωρος Ξ. Γιάγκου