Κυριακή 2 Απριλίου 2023 | 14:29

Ευρίπου: Ο Χριστός έρχεται να αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Κολωνάκι – Αναστάσιος Βόπης Να πλανηθεί η καρδιά μας με τη χάρη του Κυρίου και να αγαπήσουμε όλους τους ανθρώπους ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα το πρωί από το ιερό βήμα του πολιούχου των Αθηνών ο επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος.

Ο κ. Χρυσόστομος, που τέλεσε τη θεία λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι, παίρνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή και συγκεκριμένα από τον βασικό κανόνα με τον οποίο αυτή ξεκινά, ανέφερε πως “ο Χριστός μας λέει πως όπως θέλεις να σου φέρονται οι άλλοι έτσι πρέπει και εσύ να φέρεσαι στους άλλους. Ο Χριστός όμως προχωρά σε μια κλίμακα ακόμη πιο πέρα που φτάνει στην τέλεια αγάπη και μας λέει αγαπήστε τους εχθρούς σας. Χρησιμοποιεί δηλαδή μία φράση και μία εντολή η οποία υπερβαίνει την ανθρώπινη νόηση, την ανθρώπινη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αγάπη”.

Θεία λειτουργία εορτής πολιούχου Αθηνών

Στιγμιότυπα αρχιερατικής θείας λειτουργίας από την εορτή του πολιούχου της Αθήνας. Ρεπορτάζ: Αναστάσιος Βόπης

Posted by Orthodoxia.Info on Sunday, October 3, 2021

Θέλοντας να αναφερθεί στο γιατί ο Χριστός ήρθε σε αυτόν εδώ τον κόσμο, ο επίσκοπος Ευρίπου σημείωσε πως εμείς ξέρουμε ότι αγαπάμε μόνο εκείνους που μας αγαπούν με το συναίσθημα της αγάπης. “Ο Χριστός όμως δεν ήρθε να μας αποκαλύψει αυτό το ανθρώπινο συναίσθημα ούτε ήρθε για να μας δώσει μία ψυχολογική ανάλυση της έννοιας της αγάπης”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως ο Χριστός ήρθε στον κόσμο αυτό, “για να αποκαλύψει την αγάπη του Θεού ως μια κατάσταση που μπορούν να τη βιώσουν οι άνθρωποι. Έτσι ο Χριστός αποκαλύπτει τον εαυτό του δηλαδή τον ίδιο το Θεό ο οποίος σαρκώθηκε”.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσόστομος συμπλήρωσε πως ο Θεός δεν αγαπά αυτός αλλά είναι αγάπη. “Υπάρχει ως αγάπη, λειτουργεί ως αγάπη, προσφέρει και δημιουργεί ως αγάπη. Ο Χριστός ήρθε στον κόσμο να αποκαλύψει αυτή την τέλεια αγάπη που «έξω βάλλει τον φόβο» και να αποκαλύψει στους ανθρώπους την αγαπητική αυτή σχέση που καλούνται οι άνθρωποι να έχουν με το Θεό και να ζουν έτσι μαζί του ενωμένοι στο διηνεκές”.

Επιδιώκοντας να περιγράψει με ποιο τρόπο ο άνθρωπος μπορεί να δει πραγματικά τον Χριστό, ο επίσκοπος Ευρίπου επεσήμανε πως ο κάθε ένας από εμάς “είναι καλεσμένος να λουστεί από την αγάπη του εσταυρωμένου και αναστημένου Χριστού εκτός αν παρεμβάλλεται από σύννεφα. Τα σύννεφα του εγωισμού, της μικρότητας, των παθών και της κακίας. Τότε δεν μπορεί να δει τον ίδιο τον Χριστό ο οποίος έρχεται να αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους. Μπορεί να έχουμε αμαυρωμένη την εικόνα και μπορεί να φέρουμε στίγματα αλλά είμαστε εικόνα του Θεού και ο Χριστός στο πρόσωπό μας βλέπει στη δυνατότητα να έρθουμε προς το μέρος του”.

Αναφερόμενος στο θαυμαστό βίο του αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε πως βίωσε την αγάπη του Χριστού και πυρπολήθηκε από αυτή. “Μάλιστα, την βίωσε ως μία κατάσταση και ως ένα διαρκές βίωμα που τον έκανε να αγκαλιάσει τους πάντες. Να κηρύξει την αλήθεια την οποία βίωνε, δηλαδή την αλήθεια ως πρόσωπο που είναι ο ίδιος ο Χριστός. Για αυτό και αξιώθηκε να πλημμυρίσει με το αθώο μαρτυρικό του αίμα αυτόν εδώ τον τόπο που πατάμε ως μία διαρκή μαρτυρία ότι αγάπησε πολύ τον Θεό και τον άνθρωπο”.

Ο επίσκοπος Ευρίπου αφού μετέφερε για ακόμη μια φορά σε όλους τις πατρικές ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, έκλεισε λέγοντας “οι ευχές αυτές να μας οδηγούν σε αυτή την σταυρωμένη και αναστημένη αγάπη και να μας κάνουν να ακολουθήσουμε τα ίχνη του σημερινού τιμωμένου αγίου”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ