Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 | 23:35

ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ

Ευγένιος: “Δεν έχουμε δικαίωμα τους νέους ανθρώπους να τους αποξενώνουμε και να τους κρατάμε μακριά από την Εκκλησία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης Στον Μητροπολιτικό ναό του αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου.

Η τελετή, έλαβε χώρα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Παιδείας κα Νίκης Κεραμέως, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλων Εκκλησιών, τοπικών αρχών και φορέων και του πληρώματος της Εκκλησίας.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, εκπροσώπησαν ο μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος και ο μέγας πρωτοσύγκελος των Πατριαρχείων κ. Θεόδωρος, ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, την Εκκλησία της Ελλάδος και την Εκκλησία της Κύπρου, καθώς και εκπρόσωποι από το Όρος Σινά. Επίσης παραβρέθηκαν είκοσι πέντε αρχιερείς, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Τον νέο αρχιεπίσκοπο Κρήτης, υποδέχτηκε στις δώδεκα το μεσημέρι, ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος κατά την προσφώνησή του, αφού χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα για το νησί και την πόλη του Ηρακλείου, σημείωσε πως, «θα μας βρείτε συμπαραστάτες στο έργο σας, για το καλό του τόπου και των πολιτών, που δοκιμάζονται ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια και χρειάζονται τη στήριξη όλων μας, για να προχωρήσουν στο δρόμο της προκοπής, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης», τόνισε.

Στην αντιφώνησή του ωστόσο, ο νέος Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως, «έρχομαι ως πατέρας αυτής της μεγάλης οικογένειας, με μια αγκαλιά που είναι ανοιχτή για όλους. Αγαπούμε, συγχωρούμε, προχωρούμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε, η ενθρόνιση εντός του ναού, όπου ο αρχιγραμματέας του Οικουμενικού θρόνου, διάβασε το πατριαρχικό και συνοδικό γράμμα, για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης και στη συνέχεια, ο επίσκοπος Κνωσσού Πρόδρομος, διάβασε το προεδρικό διάταγμα, που αναφερόταν στην εκλογή και τοποθέτηση του κ. Ευγενίου.

Ο νέος αρχιεπίσκοπος στον ενθρονιστήριο λόγο του, εξέφρασε τη συγκίνησή του, ενώ παράλληλα έκανε μια σύντομη αναδρομή της πορείας του μέχρι σήμερα, μιλώντας με λόγια αγάπης για τους πιστούς.

Να αναρωτιόμαστε αν η γλώσσα μας πείθει ή αν είναι ξύλινη

Επιθυμία του να υπηρετήσει με αγάπη, ενότητα και αδελφοσύνη την Εκκλησία της Κρήτης, κάνοντας παράλληλα την αυτοκριτική του για αυτή.

«Να έχουμε διαρκώς την καλή αγωνία για τα εκκλησιαστικά πράγματα και να αναρωτιόμαστε, αν η γλώσσα μας πείθει ή αν είναι ξύλινη και ακατάληπτη. Ειδικά στους νέους ανθρώπους, που δεν έχουμε δικαίωμα να τους αποξενώνουμε και να τους κρατάμε μακριά. Προπάντων, όμως, να δούμε πως θα πείθει όχι η γλώσσα μας, όσο η ζωή μας», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Ευγένιος.

Όπως τόνισε μάλιστα, «η Εκκλησία δεν κυριεύει αλλά συυμμετέχει, δεν καταπιέζει αλλά παρακαλεί, δεν επιβάλλει αλλά προσκαλεί, δεν είναι αυθεντία αλλά αλήθεια, δεν είναι εξουσία αλλά ευθύνη, δεν είναι βία αλλά ελευθερία», διευκρινίζοντας παράλληλα πως «δεν είναι η κοινωνία των αναμάρτητων, αλλά η κοινωνία των αμαρτανόντων και των μετανοούντων».

Πρέπει να συναντήσουμε ξανά τους ανθρώπους όπου κι αν είναι

Ο Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου, σημείωσε πως αν η Εκκλησία χάσει την ουσία αυτής της ύπαρξής της στον κόσμο, τότε με μεγάλη ευκολία μετατρέπεται σε μία θρησκευτική κοινότητα ή σε μία φιλανθρωπική οργάνωση και όλα αλλοιώνονται.

«Η λειτουργική της παράδοση ευτελίζετε σε κωμωδία, ο λόγος του Θεού σε φθηνή απολογητική, το ήθος της σε ανούσια ηθική δεοντολογία και σε πρέπει που κανείς δεν ξέρει αν πρέπει τελικά. Για αυτό πρέπει να συναντήσουμε πάλι ξανά τους ανθρώπους, όπου κι αν είναι, όποιοι κι αν είναι και να τους πούμε για το Ευαγγέλιο. Να τους μιλήσουμε ξανά για την πατρική σχέση, που συνδέει το Θεό μαζί τους και να τους δώσουμε ελπίδα. Να τους διδάξουμε εκκλησιαστικό ήθος και διάθεση προσφοράς».

Καιρός για διάλογος κι ας μας πονέσει

Το πρώτο σημείο που τον απασχολεί και επιθυμεί να θίξει, είναι η κοινή συνεργασία όλων μαζί, αφού αποτελεί χρέος στην ιστορία του γένους.

«Αρκετά πια με τους μονολόγους και αρκετά πια με τους αγοραφοβικούς εγκλεισμούς. Καιρός για διάλογος κι ας μας πονέσει. Καιρός να πούμε σε όλους πως η εκκλησία δεν είναι άρνηση, αλλά θέση. Δεν είναι οπισθοδρόμηση, αλλά προοπτική. Καιρός να νιώσουμε την ευθύνη μας ξανά και να ανακαλύψουμε τις ρίζες του πολιτισμού που κληρονομήσαμε. Να συνεργαστούμε και να μάθουμε να συνυπάρχουμε και όχι απλά να υπάρχουμε.

Κάποιοι πιστοί ψάχνουν εναγωνίως θαύματα και θαυματοποιούς

Η πανδημία, κατέδειξε πόσο βαθειά ριζωμένη, είναι μέσα στον κοινωνικό χώρο η αλαζονεία, η εσωστρέφεια, η σύγχυση και ο φανατισμός.

«Το μεγάλο πρόβλημα του ιού ως μη όφειλε, είναι, πως υπάρχουν και κυκλοφορούν δυστυχώς πνευματικοί και κοινωνικοί, που απειλούν την υγεία μας. Απειλούν, ακόμη, τη χριστιανική μας ιδιότητα, αφού ο χριστιανός είναι αδύνατον να είναι φονταμενταλιστής και φανατικός. Κάποιοι αδελφοί μας από πιστοί, γίνονται εύπιστοι, αφήνοντας το Ευαγγέλιο και αναζητούν ψευδοευαγγελιστές. Λησμονούν το θαύμα της Εκκλησίας, το Χριστό που διασχίζει την ιστορία και ψάχνουν εναγώνια “θαύματα” και “θαυματοποιούς”. Ακόμη, κάποιοι, ιδιωτικοποιούν την πίστη, κάτι που καμία σχέση δεν έχει με την αποστολική παράδοση της Εκκλησίας», κατέληξε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ