Το πρώτο Επιμορφωτικό Σεμινάριο των κληρικών της διοργάνωσε με ευλογία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου η νεοσυσταθείσα Επισκοπή Μπενίν, Τόγκο και Μπουρκίνα Φάσο υπό την αιγίδα του Επισκόπου κ. Αθανασίου.
Το σεμινάριο ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου όπου προηγήθηκαν η Θεία Λειτουργία και ο αγιασμός για την έναρξη. Ο Θεοφιλέστατος στην προσφώνησή του εξέφρασε ολόθυμες ευχαριστίες προς όλους τους φίλους της ιεραποστολής στην Αφρική που βοήθησαν και συνεισέφεραν οικονομικά στην οργάνωση του πρώτου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου των κληρικών της επαρχίας του.
Τόνισε ότι ο κάθε ορθόδοξος χριστιανός οφείλει να υποστηρίξει την εκπαίδευση των κληρικών με ιδιαίτερο τρόπο αποτρέποντάς τους από το να χαθούν λόγω έλλειψης οικονομικών μέσων.
Έπειτα, ευχαρίστησε τους ίδιους κληρικούς για το κοπιώδες και θυσιαστικό ποιμαντικό έργο που επιτελούν στην Ιερά Επισκοπή Μπενίν, Τόγκο και Μπουρκίνα Φάσο. Ακολούθησαν διάφορες εξηγήσεις με κύριο θέμα της ιεροσύνης: η ιεραποστολική ταυτότητα του ιερέα, ο ρόλος του ιερέα, σκοπός της ποιμαντικής, η παρουσία του ιερέα σε μια κοινωνία που μεταβάλλεται, τα ιερά μυστήρια, οι ιεροί κανόνες στη ζωή της Εκκλησίας, και η οικονομική ανάπτυξη των ενοριών.
Το σεμινάριο είχε ενδιαφέρον λόγω συμμετοχής όλων στις συζητήσεις των παρευρισκομένων ιερέων, διακόνων, υποδιακόνων και υποψήφιων κληρικών που ζήτησαν να επαναληφτεί το Επιμορφωτικό Σεμινάριο διότι μια εβδομάδα που έκαναν δεν έφτανε να μάθουν.
Ο Θεοφιλέστατος που τους άκουγε με ενδιαφέρον έδειξε την ανησυχία του για την ανάπτυξη του ιεραποστολικού έργου λόγω έλλειψη υποδομών υπογραμμίζοντας ότι η υποδομή ενισχύει τις δυνατότητες της Επισκοπής, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη του ιεραποστολικού έργου, στην προαγωγή του πνευματικού και κοινωνικού έργου της Επισκοπής και ως Επισκοπή που είμαστε δεν έχουμε ακόμα αυτή την άνεση.
Υπογραμμίζεται, ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση των ιερέων του. Χωρίς ιερείς δεν υπάρχουν μυστήρια. Αυτή η εκπαίδευση περιλαμβάνει θεολογικές σπουδές, ποιμαντική φροντίδα, και πρακτική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των αναγκών των πιστών στην Αφρική.
Οι ιερείς εκπαιδεύονται επίσης και σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική υποστήριξη στις κοινότητές τους.
Όπως θα το έλεγε ο ίδιος ο Μακαριώτατος, στο επίκεντρο της ιεραποστολικής δράσεως παραμένει σταθερά η πνευματική κατάρτιση του Χριστεπωνύμου πληρώματος, ο ευαγγελισμός και η ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των Αφρικανών κληρικών.
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε αυτό το στάδιο της διαμόρφωσης των Αφρικανών κληρικών, ώστε να ωφελήσει αργότερα εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς.