Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023 | 14:14

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα της μητροπόλεως Λήμνου για τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Επιστημονική ημερίδα διοργάνωσε η μητρόπολή Λήμνου το απόγευμα του Σαββάτου στο συνεδριακό χώρο του Hotel Diamantidis, με θέμα τη Θεολογική και Φιλοσοφική σημασία του έργου του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά, με τη συμμετοχή έγκριτων ακαδημαϊκών.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων λατρευτικών και επιστημονικών εκδηλώσεων που θα εξελιχθούν στο τρέχον έτος, καθώς είναι αφιερωμένο με απόφαση του μητροπολίτη Λήμνου κ. Ιεροθέου στο πρόσωπο του «Μεγάλου της Λήμνου Αγίου», όπως χαρακτηρίζεται από τον βιογράφο του Πατριάρχη Κων/πολεως Αγ. Φιλόθεο Κόκκινο.

Στόχος είναι η ανάδειξη της χριστιανικής παράδοσης της μητροπόλεώς και η εμπέδωση της στενής σχέσης του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά με το νησί της Λήμνου, το οποίο εποίμανε επί διετία (1347-1349), καλλιέργησε πνευματικά και ευεργέτησε, αφήνοντας ανεξίτηλα χαραγμένο το πνευματικό του αποτύπωμα μέχρι σήμερα.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε το πολυπληθές ακροατήριο να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πολλών αθώων θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Αμέσως μετά η συντονίστρια θεολόγος κ. Ιωάννα Διαματάρη παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της ημερίδας, αναφέρθηκε στην πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά της Λήμνου, την οποία η τοπική εκκλησία στοχεύει περαιτέρω να αναδείξει και να καλλιεργήσει. Κατόπιν παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριο την επιστημονική δραστηριότητα των καλεσμένων ομιλητών, κάνοντας στη συνέχεια εύστοχες επισημάνσεις στις εισηγήσεις τους.

Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον κ. Χρήστο Πάτση, Θεολόγο – Φιλόλογο Καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης, με θέμα «Η επίδραση της Ελληνικής Φιλοσοφίας στη Θεολογία του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά». Ακολούθησε η καθηγήτρια Καινής Διαθήκης του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Α.Π.Θ. κ. Κυριακούλα Παπαδημητρίου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Μαθήματα σοφίας και αγάπης από τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά. Ερμηνευτικές προσεγγίσεις του Αγίου στην Καινή Διαθήκη».

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την τρίτη εισήγηση που είχε θέμα, «Παράδοση και αγάπη στον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά» και εισηγητή τον αναπληρωτή καθηγητή Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών κ. Νικόλαο Κόιο. Οι τρεις εισηγητές με επιστημονική μεθοδολογία, ιστορικές αναφορές και άμεσο λόγο, κατόρθωσαν να αναδείξουν τον κύριο στόχο της μητροπόλεώς και απέσπασαν τα συγχαρητήρια και το αυθόρμητο χειροκρότημα του ακροατηρίου.

Ακολούθησε συζήτηση, ενώ την ημερίδα κλήθηκε να χαιρετίσει ο κ. Ιερόθεος συνοψίζοντας τα όσα ενδιαφέροντα καλλιέργησαν την πνευματική οικοδομή του ποιμνίου. Κατακλείοντας τις σκέψεις του, ευχαρίστησε απο καρδιάς την οργανωτική επιτροπή, όλους τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση η οποία αναμφίβολα στέφθηκε με επιτυχία.

Τον δίκαιο έπαινο της Εκκλησίας απέδωσε στην οικογένεια Διαμαντίδη, για την ευγενική παραχώρηση του Συνεδριακού Κέντρου και τη σταθερή στήριξη κάθε προσπάθειας της Μητροπόλεως. Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από ύμνους της εορτής του σγίου, τους οποίους απέδωσε αριστοτεχνικά η Βυζαντινή Χορωδία της μητροπόλεως με χοράρχη τον Μουσικοδιδάσκαλο και Πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού Αγίας Τριάδος Μυρίνης κ. Θεόφραστο Βογιατζή, ενώ σύσσωμος ο ιερός κλήρος και πλήθος ενδιαφερομένων παρακολούθησαν την ημερίδα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ