Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 | 0:41

Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή διάλεξη συζητώντας για τις θεολογίες της ιεραρχίας και της δημοκρατίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Μαΐου η διαδικτυακή διάλεξη της Δρ. Άσλεϋ Πέρπερα, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Purdue (Ιντιάνα, ΗΠΑ) με θέμα «Ορθόδοξη Εξουσία: Συζητώντας τις Θεολογίες της Ιεραρχίας και της Δημοκρατίας».

Η διάλεξη δόθηκε στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Γοβορούν, Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή της Στοκχόλμης (Σουηδία).

Στη διάλεξη επιχειρήθηκε μια επανεξέταση της σχέσης της Ορθόδοξης θεολογίας με τις δομές εξουσίας που υποστηρίζει η θεολογία αυτή, παρατηρώντας ότι ενώ η Ορθόδοξη πίστη επιμένει στην ελευθερία, την ισότητα και τη θεϊκή δύναμη που εκφράζεται με κενωτική αγάπη, σε πολλές βιωμένες εμπειρίες της Εκκλησίας φαίνεται επικεντρωμένη στη διατήρηση του ελέγχου, τον αποκλεισμό της διαφορετικότητας, την επιβολή της εξουσίας και την ενίσχυση των ιεραρχιών· θυμίζοντας τα λόγια του Ιωάννη Χρυσοστόμου ότι οι Χριστιανοί βλάπτουν το χριστιανισμό περισσότερο από τους πολέμιους και τους εχθρούς του». Ενώ μια Ορθόδοξη αντίληψη της ιεραρχίας θα έπρεπε να παράγει δημοκρατία, αφού προσεγγίζει τους άλλους με «φόβο Θεού, πίστη και αγάπη», υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κενωτική θεολογία έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των ήδη αποκλεισμένων κοινωνικά, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών.

Η εξουσία μέσα στην Εκκλησία πάλευε πάντα να ευθυγραμμιστεί με την εικόνα του Θεού από τον οποίο εκπορεύεται αλλά πολύ συχνά κατανοεί τον εαυτό της ως καθρέφτη παρά ως αμφισβήτηση της κοσμικής εξουσίας. Η ανθρώπινη εξουσία εντός της εκκλησιαστικής ιεραρχίας βασίζεται σε μια μίμηση της θεϊκής κενωτικής σχέσης με τους άλλους· οπότε, ο σκοπός της ιεραρχίας είναι να διευκολύνει την κοινωνία της ανθρωπότητας με τον Θεό.

Κατ’ αυτό τον τρόπο οι πιστοί δεν θα πρέπει να ωθούνται σε μορφές απάθειας περιμένοντας τα πάντα από τον κλήρο αλλά αντίθετα θα πρέπει να μπορούν ακόμη και να αμφισβητούν την εξουσία των εκπροσώπων της εκκλησίας, όταν αυτοί χρησιμοποιούν τις θέσεις τους για αντιχριστιανικούς σκοπούς.

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης ωστόσο είναι διαθέσιμη στα αγγλικά εδώ και στα ελληνικά εδώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ