Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 | 11:21

ΤΕΛΟΥΣΕ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο «Προσβασιμότητα-Αναπηρία-Εκκλησία»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Προσβασιμότητα-Αναπηρία-Εκκλησία» που διοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ από 2 έως 4 Νοεμβρίου στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και τελούσε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου μεταξύ άλλων ήταν, «Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική και προσβασιμότητα», «Οι κανόνες της Εκκλησίας και η θεολογική προσβασιμότητα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες», «Θεολογικός λόγος προσβάσιμος στα άτομα με ειδικές ανάγκες», «Ποιμαντική στήριξη στα άτομα με αναπηρία» και «Ηθικές και κοινωνικές πτυχές της αναπηρίας και η επιταγή της προσβασιμότητας».

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να διερευνήσει ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες ανάπτυξης ενός «προσβάσιμου» θεολογικού λόγου στα άτομα με αναπηρία, καθώς και κατά πόσο και με ποιους τρόπους η εκκλησιαστική ζωή και πράξη μπορεί να είναι προσβάσιμη σε ανθρώπους με ποικίλες ειδικές ανάγκες.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να φέρει σε μία γόνιμη συνάντηση θεολόγους και εκκλησιαστικούς φορείς, εκπροσώπους των ομάδων ατόμων με αναπηρία, ειδικούς στον χώρο της αναπηρίας εκτός του θεολογικού χώρου και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αναπηρίας, να θέσει και να επεξεργαστεί τους προβληματισμούς που θα προκύψουν από τον διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων συνομιλητών, να προτείνει δράσεις και να διατυπώσει θεολογικές και ποιμαντικές προτάσεις που θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με αναπηρία.

Τέλος, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των φοιτητών σε θέματα προσβασιμότητας στο εκκλησιαστικό περιβάλλον πραγματοποιήθηκε ένα workshop διδακτικής και η τέλεση της θείας λειτουργίας με σύγχρονη μετάφραση στη νοηματική.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ