Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 9:52

ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΤΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιστημονική εσπερίδα του ιδρύματος νεότητος και οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η επιστημονική εσπερίδα με θέμα «Η σχέση ανδρών και γυναικών στον 21ο αιώνα, η ποιμαντική ευθύνη και η οπτική των θρησκειών», που διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Γυναικείων Θεμάτων, το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων με τη συνεργασία του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στο αμφιθέατρο Αντ. Τρίτσης του Πνευματικού κέντρου Αθηναίων με ταυτόχρονη αναμετάδοση στα μέσα του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας. Τα προβλήματα βίας και ανισοτήτων ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα έχουν οικουμενικό πρόσημο και αφορούν κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από τον τόπο που ζει και την θρησκεία στην οποία πιστεύει. Ποια μπορεί να είναι η συμβολή της Εκκλησίας αλλά και των Μονοθεϊστικών θρησκειών στην διερεύνηση των προβλημάτων αυτών;

Με βάση το ερώτημα αυτό οι βασικοί στόχοι της εκδήλωσης ήταν: 1. Η θεολογική προσέγγιση των αιτιών που προκαλούν την βία και τις ανισότητες. 2. Ο διάλογος ανάμεσα σε εκκλησιαστικούς και φορείς του δημοσίου για τον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων. 3. Η διερεύνηση του τρόπου κατανόησης των αιτίων των προβλημάτων από τις θρησκείες του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού των οποίων πιστοί κατοικούν στην Ελλάδα και η καταγραφή των θέσεων που οι θρησκείες εκφράζουν για την θέση της γυναίκας στις κοινότητές τους και την κοινωνία, τις σχέσεις ανδρών και γυναικών στην οικογένεια και την κοινωνία, την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης του ανθρώπου.

Η διεπιστημονική εσπερίδα ήταν χωρισμένη σε δύο συνεδρίες: α) Η σχέση ανδρών και γυναικών στις σύγχρονες κοινωνίες. Προβλήματα και προβληματισμοί από την οπτική των Θρησκειών, με ομιλητές τον μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα και τον σοφιολογιότατο Ραββίνο Ισαάκ Μιζάν και β) Υποστηρίζοντας την οικογένεια. Διαπαιδαγώγηση και πρόληψη της κρίσης, με ομιλητές τον κύριο Χρήστο Καρακόλη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, την κυρία Μαριλίν Πιζάντε, Ψυχολόγο, την Δρ. Μαρία Σιδηροπούλου, Εκπαιδευτικό και τον κύριο Μωυσή Ταραμπουλούς, Φοιτητή Ψυχολογίας.

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Βάσω Κόλλια πρ. Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων – Mέλος της Δ. Επιτροπής της Υπ. Γυναικείων θεμάτων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών – Μέλος ΔΣ Κέντρου Μελέτης για το Φύλο και την Ισότητας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου, της Περιφέρειας Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ Δημόπουλος, του Δήμου Αθηναίων η Αντιδήμαρχος κα Α. Ροκοφύλλου, ο Γ. Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλατζής, ο Γ. Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Βικτ. Ελιέζερ και η Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης του Δ. Αθηναίων κα Νίκη Αραμπατζή.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μία ακόμη δράση διεπιστημονικού διαλόγου του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών το οποίο με ποιμαντική ευθύνη, ευαισθησία και επιχειρήματα έχοντας ως βάση την πλούσια διδασκαλία της παράδοσής μας, συνεισφέρει αποτελεσματικά στην διατύπωση προτάσεων, πρωτοβουλιών και σχεδίων δράσης με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση των στερεοτύπων, της ανισότητας και την βίας.

Όσοι επιθυμούν την εσπερίδα μπορούν να την παρακολουθήσουν ΕΔΩ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ