Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:48

ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Επίτιμος δημότης Θερμαϊκού ανακηρύχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (BINTEO)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε επίτιμο δημότη του δήμου Θερμαϊκού ανακηρύχθηκε σήμερα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε ειδική τελετή στο δημοτικό κατάστημα των Νέων Επιβατών.

Ο κ. Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στην Οσία Παρασκευή την Επιβατινή πρόγονο των σημερινών κατοίκων των Νέων Επιβατών – το σκήνωμα της οποίας σήμερα βρίσκεται στο Ιάσιο της Ρουμανίας και το προσκυνούν χιλιάδες πιστοί με κατάνυξη, τονίζοντας ότι είχε παραχωρηθεί από το Οικουμενικό Πατριάρχη Παρθένιο τον Α’, το 1641 μ.Χ. με μεσολάβηση όπως θρυλείται ενός ηγεμόνα της τότε Μολδοβλαχίας επειδή εκείνος είχε ευεργετήσει το Πατριαρχείο και με αφορμή αυτήν την εξιστόρηση έκανε αναφορά και σε μια άλλη ιστορική συνάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά το παρελθόν με τη ρωσική εκκλησία.

“Πάντοτε ήταν φτωχή η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Θυμάστε από την Ιστορία ότι ο προκάτοχός μου (Οικουμενικός Πατριάρχης) Ιερεμίας πήγε στη Μόσχα (1588) για να κάνει έρανο υπέρ του Πατριαρχείου και εκεί τον κράτησε ο τσάρος και άλλοι αξιωματούχοι του ρωσικού κράτους και δεν του επέτρεπαν να επιστρέψει στην έδρα του έως ότου δώσει την πατριαρχική αξία στον μητροπολίτη Μόσχας. Ήταν ένα είδος ευσεβούς εκβιασμού και έκτοτε δεν έπαψαν τα προβλήματα μεταξύ ημών και εκείνων των αδελφών μας”.

“Σας αποδεχόμαστε ως τον Πρώτο της Ορθοδοξίας. Πρώτο στην τιμή αλλά και πρώτο στο Σταυρό. Επί τριάντα και πλέον χρόνων ευλογία Θεού έχετε την ιστορική ευθύνη της συνέχειας του πιο σημαντικού θεσμού της Ρωμιοσύνης”, ανέφερε προσφωνώντας τον κ. Βαρθολομαίο ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής.

Αφού αναφέρθηκε στο πλούσιο εκκλησιαστικό, ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη πρόσθεσε πως, ”για ένα πολύ μεγάλο αριθμό δημοτών του τόπου μας είστε ο ακαταπόνητος διάδοχος των πατριαρχών που γνώρισαν οι γονείς μας στους αλησμόνητους τόπους καταγωγής μας”. Η διάκριση απονεμήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μετά από πρόταση του δημάρχου Γιώργου Τσαμασλή.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και ιερείς του Πατριαρχείου και ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης Ιουστίνος, ενώ τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, στελέχη της αυτοδιοίκησης και απλοί πολίτες που έσπευσαν να τον συναντήσουν και να πάρουν τις ευχές του.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και οι βουλευτές της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και Κώστας Γκιουλέκας και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ