Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 | 2:06

Η επιστολή Κυθήρων προς τη ΔΙΣ για τον εορτασμό του Πάσχα που οδήγησε στην απόφαση για λήψη μέτρων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Για “απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος” έκανε λόγο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στο προχθεσινό της ανακοινωθέν με το οποίο προανήγγειλε τη λήψη μέτρων απέναντι στους απείθαρχους μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας, οι οποίοι δεν συντάχθηκαν με την ομόφωνη απόφαση της ΔΙΣ για τον φετινό εορτασμό του Πάσχα.

Ιδιαίτερα η περίπτωση του μητροπολίτη Κυθήρων, σύμφωνα με πηγές του orthodoxia.info, προβλημάτιζε καιρό τώρα την Ιερά Σύνοδο, καθώς σειρά ενεργειών του με αποκορύφωμα τον τελευταίο χρόνο που η χώρα – μαζί με όλο τον πλανήτη – αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της πανδημίας τον έθεταν συχνά απέναντι στην Ιεραρχία και της αποφάσεις του συλλογικού οργάνου της Εκκλησίας.

“Επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των δυσκόλων και εκτάκτων αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής”, τονίζει χαρακτηριστικά η ΔΙΣ για τον μητροπολίτη στο ανακοινωθέν της.

Η επιστολή που… ξεχείλισε το ποτήρι

Ο ίδιος ο μητροπολίτης Σεραφείμ, λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είχε αποστείλει – άλλη – μία επιστολή όπου εξέθετε του λόγους για τους οποίους δεν πειθάρχησε στην απόφαση της ΔΙΣ για το Πάσχα, θέτοντας το ζήτημα – σύμφωνα με τον ίδιο – “επί κανονικής, δογματικής και παραδοσιακής βάσεως”.

“Εκφράζω ταπεινώς τον φόβον ότι εις το κορυφαίον τούτο και υπέρτατον ζήτημα (σημ.: του εορτασμού του Πάσχα) ηστοχήσαμεν και παρεκκλίναμεν της κανονικής και παραδοσιακής οδού μη θέσαντες κατα-κοκκίνην γραμμήν, αλλ’ υποχωρήσαντες εις τας φορτικάς πιέσεις και απαιτήσεις – τας και εκνόμους και αντισυνταγματικάς- της κρατούσης Πολιτείας, όσον αφορά εις τα θέματα της Θείας Λατρείας”, υπογραμμίζει στη συνέχεια, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ, χρεώνει την όλη αναστάτωση που προκλήθηκε στους πιστούς, όχι στη στάση των λίγων που δεν πειθάρχησαν στην απόφαση της ΔΙΣ, αλλά στην ίδια την Ιεραρχία και στην πλειοψηφία του Κλήρου που την ακολούθησε.

“Η άνευ εμπεριστατωμένης μελέτης και εξετάσεως της προτάσεως τελέσεως της Ιεράς Παννυχίδος (ώρα 8.10 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου) και της τελετής της Αναστάσεως (ώρα 9 μ.μ.), και μετ’ αυτήν της άνευ Όρθρου τελέσεως της Πασχαλινής Θείας Λειτουργίας μέχρι της 10ης μ.μ., ότε επαύετο η κυκλοφορία, βάσει της ισχυούσης Κ.Υ.Α., προεξένησε μέγαν σάλον εντός του Χριστεπωνύμου Πληρώματος και του Ορθοδόξου Ιερού Κλήρου (σύγχυσιν, ταραχήν, αντεγκλήσεις και γενικώς αναστάτωσιν)”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Κυθήρων.

Μάλιστα, σε άλλο σημείο αν και τονίζει ότι “δεν προτίθεμαι να υπεισέλθω εις την κρίσιν ενεργειών Αδελφών συνεπισκόπων”, εντούτοις στέκεται ξεκάθαρα απέναντι στους μητροπολίτες οι οποίοι προχώρησαν σε τιμωρία των – λίγων – απείθαρχων ιερέων τους.

“Είναι κρίμα και άδικον οι Κληρικοί μας να υφίστανται και εκ των έσω διωγμούς. Εάν τινες Αδελφοί και Συλλειτουργοί εσημείωσαν άλλας σοβαράς κανονικάς παραβάσεις, ας υποστούν τας προβλεπομένας κυρώσεις, εάν δεν χωρή κάποια επιείκεια. Εν τη προκειμένη, όμως, περιπτώσει «ουδέν άτοπον έπραξαν … τι γαρ κακόν εποίησαν;» (πρβλ. Λουκ. 23, 42 και Ματθ. 27, 23)”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σεραφείμ.

Δείτε ολόκληρη την επιστολή του μητροπολίτη Κυθήρων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ