Τον αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη, Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης εξέλεξε ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, επίσκοπο Ταλαντίου, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας. Έλαβε 37 ψήφους
Πρόκειται για μια σπάνια εκλογή αφού ο νέος επίσκοπος προέρχεται από τις τάξεις των αρχιμανδριτών εξ’ εγγάμων αφού υπήρξε πρεσβύτερος.
Ο εψηφισμένος επίσκοπος Ταλαντίου Θεολόγος Αλεξανδράκης, γεννημένος το 1974 στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι διδάκτωρ Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογία και ειδίκευση στην Ποιμαντική. Χειροτονήθηκε το 2004 και υπηρέτησε σε ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ από το 2022 έχει αναλάβει τη διεύθυνση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, προωθώντας εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα. Παράλληλα διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και έχει ενεργό παρουσία σε ερευνητικά και εκκλησιαστικά έργα.
Η ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΤΑΛΑΝΤΙΟΥ
Η Επισκοπή Ταλαντίου αποτελεί παλαιά επισκοπική έδρα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η ονομασία της προέρχεται από την ιστορική περιοχή του Ταλαντίου στη Λοκρίδα, με κέντρο τη σημερινή Αταλάντη στη Βοιωτία, όπου κατά τους βυζαντινούς χρόνους υπήρξε εκκλησιαστική έδρα. Στη νεότερη ιστορία τον τίτλο έφερε, μεταξύ άλλων, ο Ιερόθεος Μπόκολας, ενώ πρόσφατα, το 2023, ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος εξελέγη Επίσκοπος Ταλαντίου και υπηρέτησε ως βοηθός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τον Οκτώβριο του 2024 προήχθη σε Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας,



