Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 10:49

ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΒΙΓΚΑ

Επίσκεψη προσκυνητών από την Κωνσταντινούπολη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Νεοχωρίου Κωνσταντινουπόλεως κ. Παντελεήμονα Βίγκα επικεφαλής πολυμελούς ομάδος Ελλήνων και Τούρκων προσκυνητών από την Βασιλεύουσα υποδέχτηκε την προηγούμενη Πέμπτη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στην Πατριαρχική Καθέδρα Αλεξανδρείας.

Κατά την επίσκεψή, ο κ. Θεόδωρος περιέκοσμησε τον κ. Βίγκα με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου για την συμβολή του προς τον Ελληνισμό. Κατά την τιμητική εκδήλωση παρέστησαν, ο μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Δευτεροθρόνου Πατριαρχείου, κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, ο κ. Ανδρέας Βαφειάδης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ.α.

Προσφωνών ο Μακαριώτατος, αναφέρθηκε στην ιστορία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, στην σύγχρονη πολύκαρπη παρουσία της στην Αφρικανική ήπειρο, καθώς και στην άριστη σχέση μεταξύ των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Αλεξανδρείας.

Από την πλευρά του ο τιμώμενος, εξέφρασε την συγκίνησή που αισθάνεται ευρισκόμενος στην Καθέδρα της Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου με την πολύτιμη ιστορία της και ευχαρίστησε ευγνωμόνως τον Πατριάρχη για την προσγενομένη τιμή. Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και περιήγηση στους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου.

Το μεσημέρι της ιδίας ημέρας ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των επισκεπτών του στον ιστορικό Ναυτικό Ομιλό Αλεξανδρείας με την συμμετοχή και της Προέδρου του ΔΣ αυτού, Δρ. Λιλίκας Παντ. Θλιβίτου.

Την επομένη, η ομάδα των επισκεπτών από την Κωνσταντινούπολη υπό την ηγεσία του κ. Παντελεήμονος Βίγκα, επισκέφθηκαν την υπό ανακαίνιση οικία του περιλαλήτου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, καθώς και τον τάφο αυτού στο Α’ Κοιμητήριο της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, όπου ο μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση. Τόσο στην κατοικία, όσον και επί του τάφου οι προσκυνητές απήγγειλαν ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, ενώ κατέθεσαν συμβολικώς και χώμα από την Βασιλεύουσα στο ταφικό μνημείο του ποιητή.

Την Κυριακή, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι κατά την τελεσθείσα θεία λειτουργία από τον μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο, Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου στην πολυαιώνια Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ