Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 | 5:09

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ειρηνική επίσκεψη στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής πραγματοποιεί από το απόγευμα της 3ης Μαρτίου ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Βιννύτσης κ. Συμεών και Μπίλα Τσέρκβα κ. Ευστράτιο και άλλους κληρικούς.

Στον διεθνή αερολιμένα του Καΐρου τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν οι Μητροπολίτες Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου και Γουινέας κ. Γεώργιος, Εκπρόσωπος της ΑΘΜ στη Αθήνα, ο Μ. Εκκλησιάρχης, Αρχιμανδρίτης κ. Στέφανος Σουλινιώτης, ο Πρέσβυς της Ουκρανίας στο Κάϊρο, καθώς και ο Πρόξενος της Ουκρανίας στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Το πρωί του Σαββάτου ο Μητροπολίτης Κιέβου μετέβη στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου όπου εψάλη δέηση, παρουσία Ελληνικών Κοινοτικών αρχών, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Νικολάου. Αμέσως μετά τον Προκαθήμενο προσεφώνησε στην Αίθουσα του Θρόνου ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος. Ακολούθησε η αντιφώνηση του Μακαριωτάτου, ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και ξενάγηση στους χώρους της Επιτροπείας, όπου και το ενδιαίτημα του διατελέσαντος Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως.

Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος και η συνοδεία, αφού επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καΐρου, πραγματοποίησαν προσκύνημα στην πολυαιώνιο Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου. Μετά την τελεσθείσα Δέηση, κατά την οποία τον Μακαριώτατο Κίεβου προσφώνησε ο Καθηγούμενος αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Αλαζραί, έλαβε χώρα ανταλλαγή δώρων, τέλεση τρισαγίου στους τάφους των Πατριαρχών Αλεξανδρείας από τον Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο, περιήγηση στα Μουσεία της Μονής και επίσημο γεύμα.

Το απόγευμα ο Μακαριώτατος Κιέβου, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιο και Μέμφιδος κ. Νικόδημο, αφίχθη οδικώς στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, περιστοιχούμενο από τους Μητροπολίτες Γέροντα Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Γενικό Πατριαρχικό Επίτροπο, Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμονα, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Πηλουσίου κ. Νάρκισσο, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας και Ταμιάθεως κ. Γερμανό, Προϊστάμενο της Μονής.

Μετά την τελεσθείσα Δοξολογία ο Πατριάρχης προσεφώνησε τον Ουκρανό Προκαθήμενο αναφερθείς στην ιστορική διαδρομή, ως και στην καθοριστική συμβολή του παλαιφάτου Αποστολικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου στην δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας της Αλεξανδρινής. Τόνισε επίσης την σπουδαιότητα της ενότητος και της ειρηνικής συνεργασίας των Εκκλησιών στον σύγχρονο ταραχώδη κόσμο.  

Αντιφωνών ο Μακαριώτατος Κιέβου κ. Επιφάνιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την εγκάρδια υποδοχή, ενώ υπογράμμισε την πολύτιμη αξία του ιεραποστολικού και ανθρωπιστικού του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου στην Αφρική, μαζί με το οποίο πάντοτε η κατ’  αυτόν Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας θα συμπορεύεται εν αγάπη και ομονοία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ