Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:38

ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΕΛΓΙΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ Ο ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΟΣ ΚΑΦΑΛΗΣ

Επιμνημόσυνη δέηση για την μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων στις Βρυξέλλες

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Επιμνημόσυνη δέηση για την μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων τελέστηκε την Κυριακή του Τυφλού και ημέρα μνήμης των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον ιερό μητροπολιτικό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών.

Τον μητροπολίτη Βελγίου εκπροσώπησε ο πρωτοσύγκελλος της μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Φιλάδελφος Καφαλής που προεξήρχε της θείας λειτουργία και του μνημοσύνου, ενώ το παρόν έδωσαν ο Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονύσιος Καλαμβρέζος, εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών και λοιπών Ελληνικών συλλόγων, προσκεκλημένοι του προεδρείου και των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Βρυξελλών “Καμίαν κ εν αργώς”.

Με το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ο πρωτοσύγκελλος μετέφερε τις ευχές του Μητροπολίτη για την συνέχεια της μνήμης των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, αναφέρθηκε στην τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που κουβαλούν οι όπου γης απόγονοι των Ρωμιών μαρτύρων του Πόντου, η οποία στηρίζονταν στην ευσέβεια και την βαθεία πίστη στον Θεό.

“Η ιστορία γράφτηκε και δεν παραγράφετε, είτε την αναγνωρίζουμε, είτε δεν την αναγνωρίζουμε. Ο Πόντος μας έδωσε στίφη μαρτύρων ανάλογα με τις χιλιάδες των μαρτύρων των πρώτων αιώνων. Ευθύνη των όσων συνέβησαν έχουν αυτοί που έγραψαν την μαύρη αυτή σελίδα για την παγκόσμια ιστορία. Ευθύνη, όμως, για την διατήρηση της μνήμης, της ευσέβειας και του μεγαλείου του ποντιακού ελληνισμού έχετε εσείς οι νέοι πόντιοι απόγονοι γενναίων νεομαρτύρων.

Να είστε υπερήφανοι για την καταγωγή σας, να φυλάξετε την πίστη των παππούδων σας, την ευσέβεια και την αγάπη σον Χριστόν και σην Παναΐαν! Να φυλάξετε σαν κόρη οφθαλμού την γλώσσα και τον μεγάλο πολιτισμό της Ρωμιοσύνης του Πόντου, να επισκέφτεστε κι εσείς τις αλησμόνητες πατρίδες σας, όπως ο πρώτος του Γένους, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης, που διατρέχει την ευλογημένη γη του Πόντου, τελεί την Θεία Λειτουργία και μνημονεύει όλους όσοι τελείωσαν την ζωή τους εκεί…” ανέφερε μεταξύ των άλλων.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβαν ο κύριος Πρέσβυς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βρυξελλών, οι οποίοι έκαναν μνεία στα ιστορικά γεγονότα των κακουχιών και του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου στις αρχές του 20ου αιώνα και την ευθύνη της διατήρησης της μνήμης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ