Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 | 1:29

Επιμένει στο θέμα της θ. Κοινωνίας ο καθηγητής Γ. Τούντας: “Μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό με δύο τρόπους”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ORTHODOXIA.INFO| Αναστάσιος Βόπης Την άποψη ότι η Θεία Κοινωνία μπορεί να μεταδώσει τον κορονοϊό με δυο, μάλιστα, τρόπους, εξέφρασε ο καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Τούντας.

“Ο ένας τρόπος μπορεί να είναι με το κοινόχρηστο κουταλάκι της λαβίδας”, ανέφερε ο καθηγητής προληπτικής Ιατρικής μιλώντας στο iefimerida.gr, αφού όπως διευκρίνισε ο ιός βρίσκεται και εντός της στοματικής κοιλότητας ενός μολυσμένου ατόμου και για το λόγο αυτό μπορεί να επηρεάζει και τη γεύση μεταξύ άλλων, “ένα μολυσμένο άτομο τη στιγμή που μεταλαμβάνει μπορεί να μολύνει με το στόμα του τη λαβίδα και έτσι να μεταδώσει τον ιό και σε όσα άλλα άτομα τη χρησιμοποιήσουν”. Έτσι, κατά τον ίδιο δεν μπορεί να ισχύει το αντεπιχείρημα ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με την κατάποση, αφού στην προκειμένη περίπτωση όπως εξηγεί “εμπλέκεται η στοματική κοιλότητα που αποτελεί κοινό όργανο τόσο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος όσο και του πεπτικού συστήματος”.

Θέλοντας να περιγράψει και τον δεύτερο τρόπο μετάδοσης, ο κ. Τούντας σημείωσε πως μπορεί να υπάρξει μέσω της άμεσης επαφής του ατόμου που θα μεταλάβει, με τον ιερέα που θα του χορηγήσει τη Θεία Κοινωνία, αφού όπως επισήμανε “από τη στιγμή που δεν μπορεί να υφίσταται η προστασία της μάσκας κατά την διενέργεια του μυστηρίου και από την στιγμή που η απόσταση που χωρίζει τον πιστό από τον ιερέα είναι μικρότερη του επισφαλούς ορίου των δύο μέτρων, ο κίνδυνος της άμεσης αερογενούς μόλυνσης είναι υπαρκτός και για τους δύο”.

Ο καθηγητής Ιατρικής, έτσι, συνέστησε την προσοχή των πιστών ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως “κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από έναν πιστό να μεταλάβει αρκεί αυτό να μη βλάπτει τους άλλους”, ενώ κλείνοντας το θέμα αυτό και πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Τούντας κάλεσε την Εκκλησία για το καλό όλων “να αφήσει το σώμα του ανθρώπου στην δικαιοδοσία της επιστήμης και να ασχολείται μόνο με την ψυχή του”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ