Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 | 7:34

Επέτειος έναρξης της Επανάστασης στη Ρούμελη στην Μονή Οσίου Λουκά

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

Tην οφειλόμενη τιμή στους ήρωες του 1821, που πρωτοστάτησαν στην έναρξη της Επανάστασης στη Ρούμελη και στο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά απέδωσε ο μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος.

Ο κ. Γεώργιος χθες το πρωί προέστη της θείας λειτουργίας και της Δοξολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Καθολικό της Μονής, όπως τότε στις 12 Μαρτίου 1821 που αποφασίστηκε ο ξεσηκωμός της Ρούμελης και στις 27 Μαρτίου επίσημα πλέον κηρύχτηκε η Επανάσταση στη Ρούμελη και έγινε Δοξολογία από τον Ησαΐα Σαλώνων, παρόντων του Αθανασίου Διάκου και του απεσταλμένου της Φιλικής Εταιρείας Αθανασίου Ζαρείφη.

Ο κ. Γεώργιος στο λόγο του αναφέρθηκε αναλυτικά στην Επανάσταση στη Ρούμελη, που έλαβε χώρα στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, καθώς και στα πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στον ξεσηκωμό της Ρούμελης, τον Ησαΐα Σαλώνων και τον αετό της Ρούμελης Αθανάσιο Διάκο. Επίσης, αναφέρθηκε και στη μεγάλη προσφορά της Μονής, η οποία εφοδίαζε με τρόφιμα και πολεμοφόδια τα στρατεύματα των οπλαρχηγών.

Στη συνέχεια στον προαύλιο χώρο της Μονής, όπου βρίσκεται το μνημείο του ηρωϊκού Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, o κ. Γεώργιος τέλεσε τρισάγιο για τους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος κατά την επανάσταση του 1821.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ