Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο στο Παναθηναϊκό Στάδιο η επετειακή συναυλία για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Kαταστροφή με τίτλο «ΜΙΚΡΑΣΙΑ: Όσο σε θυμάμαι, ζεις» η οποία διοργανώθηκε υπό την ευθύνη της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος και της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Eκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα, ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, ο οποίος και καλωσόρισε τον Μακαριώτατο, και πλειάδα ιεραρχών.
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ανέφερε, «αγαπητά μου παιδιά, το μέλλον του κάθε τόπου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική του μνήμη κι αυτήν την μνήμη αν θέλουμε να έχουμε μέλλον οφείλουμε να την διατηρήσουμε άσβεστη. Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το παρόν και να φτάσουμε με αξιώσεις στην επόμενη μέρα. Έχοντας ως υλικό μέσα μας ακόμη κι αυτά που μας πλήγωσαν. Να κρατήσουμε ζωντανές αυτές τις χαρακιές της ψυχής, όσο κι αν μας πονούν. Γιατί διδάσκουν και καθοδηγούν.
Η ιστορική μνήμη είναι το “υλικό ψυχής” που συνδέει και κρατά άσβεστη την ελληνική ταυτότητα. Η Μικρασιατική Kαταστροφή δεν είναι μια επετειακή ευκαιρία για να σκαλίσουμε τον πόνο. Είναι η αφορμή για να αναλογιστούμε το πώς θα πορευτούμε στο μέλλον και πώς θα διατηρήσουμε την ειρήνη. Η απώλεια του Ελληνισμού στην γη της Μικράς Ασίας - εκεί που οι Πατέρες της Εκκλησίας εναρμόνισαν την κλασική Ελλάδα με τον χριστιανικό λόγο - έγινε οριστική το 1922. Χρειάστηκε πολύς πόνος και αίμα για να ξεριζωθούν από τα χώματα της Μικράς Ασίας οι ελληνικές ρίζες που ποτίζονταν από αιώνες. Από αυτό το χώμα που Έλληνες μούσκεψαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους.
Χιλιάδες υπήρξαν τα θύματα της νεοτουρκικής θηριωδίας προερχόμενα από όλες τις τάξεις του λαού. Όλοι αυτοί οι ανώνυμοι εθνομάρτυρες έχουν καταξιωθεί πλέον στην συνείδηση του λαού μας και ως μάρτυρες της Ορθοδόξου πίστεως, γι’ αυτό η Εκκλησία επίσημα πλέον τους θεωρεί ως Νεομάρτυρες. Ξεχωριστή θέση κατέχουν οι Επίσκοποι και οι κληρικοί των περιοχών της Μικράς Ασίας που σταθεροί και ακλόνητοι έμειναν στην θέση τους, συμπάσχοντες με το ποίμνιό τους τις δύσκολες εκείνες ώρες και ως καλοί ποιμένες έθεσαν την ψυχή τους υπέρ των προβάτων αυτών. Χρυσοστόμου Σμύρνης, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Γρηγορίου Κυδωνιών, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων και των συν αυτοίς αναιρεθέντων κατά την Μικρασιατική Kαταστροφή μαρτύρων.
Οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου ήταν, κατά κοινή ομολογία, η κινητήριος δύναμη για να ‘’ανθίσει’’ η μητροπολιτική Ελλάδα. Κουβαλούσαν στο μικρό τους δισάκι την μοναδική περιουσία που τους είχε απομείνει: την ελληνική ψυχή και τις παραδόσεις.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν -που θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας διδάξουν και σήμερα - κατάφεραν να γίνουν ο καταλύτης που απογείωσε την Ελλάδα. Χάρη στην ευρηματικότητα, την εργατικότητα και τις ικανότητές τους. Οι Μικρασιάτες αδελφοί μας συνέβαλαν σημαντικά στη διαμόρφωση της σημερινής Ελλάδας και της ταυτότητάς της. Ανέδειξαν νέους Αγίους, κράτησαν ζωντανή την Ορθόδοξη πίστη και τις παραδόσεις. Γιατί κουβαλούσαν την Ελλάδα μέσα στην ψυχή τους.
Τα 100 χρόνια που πέρασαν μας πλήγωσαν πολύ. Μας πρόσφεραν όμως γνώση και εμπειρία. Ο Έλληνας που κράτησε αναλλοίωτη την ταυτότητά του, ζωντανές τις παραδόσεις και ακμαία την πολιτιστική του αφετηρία, και, εν τέλει, δεν βγήκε ποτέ χαμένος. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία, κι αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε ως πυξίδα για την πορεία μας στο μέλλον. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί κορωνίδα και επιστέγασμα μιας μεγάλης σειράς επετειακών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, που είχαν σκοπό να τιμήσουν την επέτειο της Μικρασιατικής Kαταστροφής του 1922.
Ιδιαιτέρως όμως, η αποψινή εκδήλωση έχει ως πρωταγωνιστές τους νέους, τα παιδιά μας, που θα παραλάβουν τη σκυτάλη του μεγαλείου της πατρίδας μας και θα το μεταφέρουν στις επόμενες γενιές. Τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα και είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι άξιοι συνεχιστές των προγόνων τους.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης. Η απήχηση της εκδήλωσης στο κοινό ήταν πρωτοφανής, καθώς όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι από την απόδοση των παιδιών που συμμετείχαν στις χορωδίες των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Οι νέοι και οι νέες της Εκκλησίας της Ελλάδος απέσπασαν εξαιρετικά σχόλια, τόσο για την υποδειγματική τους συνεργασία με τα μουσικά σύνολα, όσο και για την άριστη προεργασία που έγινε στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα και παρά τις δυσκολίες. Παράλληλα, τα κείμενα που εκφωνήθηκαν από ηθοποιούς και συνέδεαν τα μουσικά κομμάτια μεταξύ τους, ήταν μία απρόσμενη για το κοινό καλλιτεχνική παρέμβαση, που επίσης θεωρήθηκε εξαιρετική.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πενήντα πέντε χορωδίες και παραδοσιακά χορευτικά τμήματα, ενώ συνέπραξαν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον κ. Γεώργιο Αραβίδη και η Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής της Εκκλησίας της Ελλάδος με καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Γεώργιο Δεμελή. Επίσης, τραγούδησαν οι Δημήτρης Μπάσης, Αρετή Κετιμέ, Σοφία Μάνου και Κωνσταντίνος Βελιώτης, ενώ αφηγητής της εκδήλωσης ήταν ο Θανάσης Βισκαδουράκης.
Το σενάριο και τους θεατρικούς διαλόγους επιμελήθηκε ο κ. Ηλίας Λιαμής, Πρόεδρος της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων και Μουσικών Συνόλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, την σκηνοθεσία των θεατρικών διαλόγων η κα Άννα Λιαμή, την ροή παραστάσεως ο κ. Γιάννης Χατζηγιάννης και η κ. Άννα Λιαμή, την τεχνική επιμέλεια ο κ. Γιάννης Παπουτσάκης. Υπεύθυνος ηχοληψίας ήταν ο κ. Λάμπρος Λαμπρόπουλος, ενώ τον γενικό Συντονισμό ανέλαβε ο κ. Βασίλειος Κατσουρός και η κ. Χρυσούλα Τσιμούρη (Μέλη της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων).