Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 | 23:11

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Επέστρεψε στη μονή Εικοσιφοίνισσας το χειρόγραφο ευαγγέλιο έναν αιώνα μετά την κλοπή του

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η επίσημη εκδήλωση παράδοσης – παραλαβής για τον επαναπατρισμό του χειρόγραφου ευαγγελίου το οποίο είχε κλαπεί από την ιερά μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας πριν από έναν αιώνα από Βούλγαρους κατακτητές.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Στην εκδήλωση τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ενώ παρέστησαν οι μητροπολίτες Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, καθώς και πλήθος κόσμου.

Από τη μεριά του ο κ. Ελπιδοφόρος, αφού ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου της Βίβλου αλλά και το Μουσείο, ανέφερε πως «η επιστροφή του συγκεκριμένου χειρογράφου στην μονή είναι ένα θαύμα που εξηγείται μόνο πνευματικά. Προσωπικά, πιστεύω είναι καρπός της προσευχής της αδελφότητας της μονής», προσθέτοντας πως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που αγόραζαν αυτά τα χειρόγραφα, «άνθρωποι που αγόρασαν αυτά τα χειρόγραφα επειδή πίστευαν και σέβονταν το Ευαγγέλιο και από σεβασμό έδωσαν ολόκληρη περιουσία για να τα αγοράσουν, όπως ο κ. Green του Μουσείου της Βίβλου και άλλοι που τα είδαν ως επένδυση. Όσοι κινήθηκαν με βάση την πίστη στον Θεό αναζήτησαν τον τρόπο επιστροφής των κειμηλίων στο νόμιμο κάτοχό τους. Οι άλλοι που τα είδαν ως αντικείμενα αξίας αυτοί οι άνθρωποι απλά επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή σε μια εγκληματική ενέργεια», σημείωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μετέφερε ωστόσο τη διαβεβαίωση του Οικουμενικού Πατριάρχη πως θα ενδιαφέρεται πάντοτε προσωπικά για την επιστροφή όλων των κλαπέντων κειμηλίων ενώ τόνισε πως ο Παναγιώτατος έδωσε εντολή να τεθούν όλες οι υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη διάθεσή της μονής για να διεκδικηθούν και να επιστραφούν και άλλα κλεμμένα κειμήλια που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο χειρόγραφο είναι καταγεγραμμένο ως «Ευαγγελιστάριο 220» και η επιστροφή του στην ιερά μονή Εικοσιφοίνισσας επετεύχθη κατόπιν επιμόνων προσπαθειών του μακαριστού μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου.

Φωτογραφίες: Dimitrios S. Panagos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA INFOTO ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ