Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 | 0:04

Η εορτή του αγίου Θεράποντα στη Θεσσαλονίκη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

18,991ΥποστηρικτέςΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ORTHODOXTV.GR

ORTHODOXIA.INFO | Θεσσαλονίκη – Γιώργος Φερδής Με τις δέουσες τιμές εόρτασε και φέτος η ενορία του αγίου Θεράποντα της Θεσσαλονίκης την μνήμη του προστάτη της στον ομώνυμο ναό στην Κάτω Τούμπα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του ναού άνοιξαν με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα στο προαύλιο της εκκλησίας. Η διοργάνωση της μουσικής βραδιάς ανήκει στην ενορία, δείχνοντας και την καλλιτεχνική πλευρά μιας πλούσιας πνευματικής παρουσίας στην περιοχή της Τούμπας.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ενώ αύριο θα τελεστεί θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μιλητου Αποστόλου.

Ο Άγιος Θεράποντας ήταν μικρασιατικής καταγωγής και τον τιμούσαν ιδιαίτερα στην Μικρά Ασία. Περιόδευσε ιεραποστολικά την Μικρά Ασία, καθοδόν προς τα Ιεροσόλυμα, και εν συνεχεία στην Κύπρο όπου λόγω της αρετής και των θαυμάτων του, τον δέχτηκαν ως Επίσκοπο Κύπρου. Ο Άγιος μαρτύρησε μπροστά στην αγία τράπεζα την ώρα που ιερουργούσε.

Τα πολλά θαύματα και ο ιδιαίτερος ρόλος του μαρτυρίου τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή στην Κύπρο και την Μικρά Ασία.Ο ναός στην Κάτω Τούμπα θεωρείται συνέχεια ενός μεγάλου προσκυνήματος του Αγίου που προϋπήρχε στο προάστιο Μπουρνάμπασι της Σμύρνης.Πρώτος πυρήνας της ενορίας ήταν μικρασιατικής καταγωγής και Σμυρναϊκής ιδιαίτερα.

Έτσι, ήδη από το 1923, ονόμασαν τον πρώτο μικρό ναό με το όνομα του Αγίου. Το 1955 ένας χότζας όπου κράτησε την ιστορική εικόνα του Αγίου από το Μπουρνάμπασι προσέφερε την εικόνα στον εφημέριο του ναού.

Η ενορία πλέον είναι μια από τις μεγαλύτερες της μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Επιτελεί πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, κυρίως με το καθημερινό συσσίτιο που προσφέρεται στους πιστούς, ενώ έχει ακόμη αξιόλογο πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο.

Ως προσφυγικός οικισμός, διατηρεί μια πλούσια παράδοση με τη συμμετοχή όλων των ενοριτών οι οποίοι είναι δεμένοι με την ενορία τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ